Raketový útok zhatil koncert Daniela Landy

Kábul - Nedaleko základny Šank v afghánské provincii Lógar dopadly dvě rakety vystřelené povstalci. Stalo se to těsně před plánovaným koncertem zpěváka Daniela Landy, na němž se sešli čeští a američtí vojáci. Při útoku se nikomu nic nestalo. Šlo o první útok na základnu za několik měsíců. Podle místních zdrojů odpálili povstalci střelu směrem k ní naposledy před Vánocemi.

Landa, který před vojáky v Afghánistánu vystupoval už před dvěma lety, je na základně s delegací českého ministra obrany Martina Bartáka, který dnes jednal v Kábulu o možnosti školení a výcviku příslušníků afghánské policie v České republice. Afghánistán má také zájem o nákup českých letounů L-159. Barták se dnes setkal rovněž s vrchním velitelem mezinárodních ozbrojených sil ISAF v Afghánistánu Stanleym McChrystalem. Diskutovali především o působení českých vojáků v Afghánistánu.

Barták má v plánu během čtyřdenního pobytu v Afghánistánu návštěvu několika základen, kde působí čeští vojáci. Vedle Šanku ve východní provincii Lógar, kde je český rekonstrukční tým, i Šaranu v provincii Paktika rovněž na východě, kde se Češi starají o transportní vrtulníky v rámci mise HELI UNIT.