Projekt mladých Ukrajinců má ukázat válečnou „Generaci Nika“

Studio 6: Nový dokument o mladé generaci Ukrajinců (zdroj: ČT24)

Ukrajina v posledních týdnech zažívá nejhorší ostřelování od února 2022, na následky kterých zemřely desítky lidí. Za statistikami jsou ale i konkrétní jména a příběhy. Kameraman ČT Vojtěch Hönig natáčel s mladou malířkou a básnířkou Veronikou Kožuškovou. Právě její příběh měl poutat na připravovaný filmový projekt pro mladé Ukrajince žijící v blízkosti fronty. Pár hodin po natáčení ale Veroniku zabil ruský raketový útok na Charkov. Ostatní autoři chtějí v projektu pokračovat a pojmenovat ho po ní – Generace Nika.

Veronika Kožušková alias Nika byla kreativní osmnáctiletá žena, která měla spoustu zájmů a plánů. „Studuji vysokou školu, kreslím, čtu moderní i starou ukrajinskou literaturu, píšu prózu i poezii, dělám linoryty a vše, co souvisí s uměním,“ popsala svou činnost na kameru. Se svým výkonem ale nebyla spokojená a chtěla ho předělat. „Po natáčení jsme ale byli všichni unavení, tak jsme se domluvili, že to necháme na jindy. K tomu už nedošlo,“ konstatoval Hönig.

Nika byla přesvědčená, že její generace musí udělat maximum pro to, aby rozšířila povědomí o ukrajinské kultuře. „Nika byla velmi aktivní holka, uměla nadchnout lidi kolem sebe. I přes to, že jí bylo osmnáct, bylo evidentní, že už toho hodně zažila. Vystupovala velmi dospěle,“ vzpomenul Hönig.

Film o dospívání ve válce

Většinu života Niky ovlivnila válka, dospívání poblíž frontové linie se do její tvorby výrazně promítlo. Veronika Kožušková a její kamarádka Arina Nikolenková jsou typické příslušnice mladé ukrajinské generace čerstvě nebo brzy plnoletých, kterým válka ukradla dospívání. „Válka začala, když mi bylo sedm. Moje máma odešla na frontu jako dobrovolnice. Teď je mi sedmnáct a vlastně nevím, jak vypadá život bez války,“ říká Arina.

Podle Höniga má generace mladých Ukrajinek a Ukrajinců široký rozhled. „U lidí, kterým je patnáct, osmnáct, devatenáct mě překvapuje, jak dospěle vystupují a jaké mají názory.“ Rád by přiblížil momenty z jejich běžného života, proto chce mladé lidi žijící poblíž válečné fronty učit, jak se můžou vyjadřovat pomocí kamery.

Materiálu zatím není podle slov Höniga mnoho, v práci by však chtěl pokračovat. „Se všemi respondenty se snažíme být v kontaktu, bohužel musí splňovat tu podmínku, že jsou živí,“ poznamenal.

Letos na podzim pro tyto mladé lidi uspořádá na východě Ukrajiny filmové workshopy. Na základě zkušeností a dovedností, které během nich získají, sami natočí krátký hraný film. Jeho námět vzejde z básní a povídek, které napsala Nika Kožušková.