Premiéru v královské roli Kate zvládla

Londýn – Kate Middletonová skvěle zvládla první úkol v roli oficiální královské snoubenky na výbornou. Po boku svého nastávajícího, prince Williama, pokřtila novou záchranářskou loď v přístavu Trearddur Bay na velšském ostrově Anglesey. Na budoucí princeznu Catherine se přišly podívat stovky místních obyvatel. Brzy se totiž stane jednou z nich – královský pár si na ostrově pronajal dům, ve kterém hodlá po svatbě bydlet.

První oficiální cesta vedla na přání snoubenců právě na ostrov, který si vybrali jako budoucí bydliště. Princ William slouží na ostrově Anglesey jako pilot záchranářského vrtulníku. Proto si tu pár pronajal již před svatbou dům, v němž hodlá několik let žít. "Kate se musí stát nejen členkou královské rodiny, ale hlavně pořádnou Anglesankou", řekl princ William před přihlížejícími davy. Byl za to odměněn bouřlivým potleskem a smíchem své snoubenky.

Middletonová slavnostně polila novou loď lahví šampaňského, což princ William glosoval tím, že on „obstará mluvení a Kate zábavu“. Oba snoubenci si s účastníky ceremoniálu zazpívali britskou i velšskou hymnu, při které Middletonová předvedla, že velmi pokročila ve studiu velštiny.

Prince Williama dav odměnil potleskem, když i část svého slavnostního proslovu zvládl ve velštině. Připomněl také velšské záchranáře, kteří odjeli pomáhat do novozélandského města Christchurch, které tento týden postihlo devastující zemětřesení.