Předpověď špatného počasí odsunula oslavy maďarského státu. Vláda odvolala šéfku meteorologů

Maďarská vláda na sobotu plánovala „největší ohňostroj v Evropě“ k oslavám státního svátku. Národní meteorologická služba ale předpověděla na onen večer silné bouřky, a tak úřady oslavy odložily. Jenže bouře nakonec nepřišly a vláda Viktora Orbána posléze odvolala vedení meteorologického ústavu. Důvody neuvedla.

Šéfku meteorologů Kornélii Radicsovou a jejího zástupce odvolal ministr pro technologie a průmysl László Palkovics, pod kterého Národní meteorologická služba spadá. V prohlášení ale neuvedl žádné důvody pro své rozhodnutí.

Agentura NMS se v neděli za nepřesnost předpovědi omluvila a vysvětlila ji faktorem nejistoty, který je nedílnou součástí předpovídání počasí. Nenaplněná předpověď se v Maďarsku stala terčem kritiky ze strany médií, která ovládá Orbánův Fidesz.

„Poskytli zavádějící informace o rozsahu špatného počasí, čímž uvedli v omyl operační tým odpovědný za bezpečnost,“ napsal provládní internetový deník Origo.

Tisíciletý stát a největší ohňostroj

Při oslavách srpnového státního svátku v roce 2006 silná bouře zabila v Budapešti pět lidí a stovky dalších zranila. Na nábřeží Dunaje byl tehdy zhruba milion lidí, mezi nimiž propukla panika, připomíná agentura AFP.

„Nedokázali vytvořit požadované počasí, byli vyhozeni. Ne, toto není diktatura ve Střední Asii, toto je Maďarsko (pod vedením vládní strany) Fidesz,“ citovala liberálního aktivistu a právníka Andráse Feketeho-Györa agentura.

Ohňostroj na oslavu „tisíciletého maďarského státu“, vládou označovaný za „největší v Evropě“, byl přeložen na 27. srpna. Opozice v červenci vyzvala k jeho zrušení a odsoudila ho jako zbytečné plýtvání penězi v době, kdy Orbánova národně-konzervativní vláda žádá občany, aby vyvinuli úsilí na překonání obtížného hospodářského období.