Před rokem si covid v USA vyžádal první oběť. Nyní země masivně očkuje

Události: Rok od první oběti covidu v USA (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem si covid-19 vyžádal první oběť ve Spojených státech. Příčinu úmrtí sedmapadesátileté ženy z Kalifornie určili lékaři až zpětně v dubnu. Následná opatření v zájmu veřejného zdraví těžce dopadla na ekonomiku i miliony Američanů, kteří ztratili práci. Obětí je v zemi už na 460 tisíc – daleko víc, než epidemiologové i politici před rokem předpokládali.

Za poslední rok slyšelo diagnózu už 27 milionů Američanů. Stejný počet lidí v USA za sebou nyní má první dávku vakcíny. Více než šest milionů už dostalo i druhou injekci. Právě k očkování se velká část země upíná. Úřady zřizují obří očkovací centra na sportovních stadionech.

V Alabamě, kde studuje na univerzitě, v jednom takovém centru dobrovolně vypomáhá také Anna Helová. „Dnes tady bylo naočkováno dva a půl tisíce lidí, tato akce potrvá další dva nebo tři týdny,“ líčí.

Po prvním očkování lidé okamžitě dostanou informaci, kde se mohou objednat na druhé. Registrační systém umožňuje, aby další dávku dostali na jiném místě než tu první. „Toto je pro mě velmi emotivní den. Jsem nadšená a doufám, že vakcína bude fungovat a dovolí nám vrátit se k normálnímu životu,“ doplňuje Helová.

Jen za poslední dva dny dostalo díky podobným centrům ve Spojených státech vakcínu na tři a půl milionu lidí. Prezident Joe Biden se dříve zavázal, že během jeho prvních sta dní v úřadu bude naočkováno sto milionů lidí, posléze metu ještě zvýšil. Prosazuje také záchranný balíček ve výši 41 bilionů korun. Jsou v něm peníze na ještě masivnější očkování i finanční pomoc potřebným.

„Můžeme zmenšit utrpení v této zemi. Můžeme vrátit lidi do práce. A také můžeme nad virem získat kontrolu,“ povzbuzuje Američany Biden.

Klíčová je komunikace

Očkování organizují jednotlivé státy i samotné okresy. Pro zvládnutí celé situace je podle nich naprosto klíčová komunikace s obyvatelstvem. Využívají k tomu různé metody – od venkovní reklamy až po hromadné e-maily.

Například v Arlingtonu s 230 tisíci obyvateli posílají denně informace více než polovině z nich. Na internetu zveřejňují všechny aktuální zprávy o vývoji pandemie a okres nabízí testování zdarma. Dotazy o vakcínách pomáhají zodpovídat i různé profesní a neziskové organizace, které mají důvěru obyvatel.

„Žijí tu lidé, kteří mluví mnoha jazyky a pocházejí z mnoha různých kultur. Vytvořili jsme proto očkovací výbor složený z představitelů komunit,“ vysvětluje ředitelka komunikace okresu Arlington Bryna Helferová.

Počet nově odhalených případů nákazy v posledních dnech v zemi klesá. Úřady chtějí trend udržet a žádají obyvatele, aby letos nesledovali finále ligy amerického fotbalu ve velkých skupinách, jak je zvykem. Na stadionu pro šestašedesát tisíc diváků jich na nedělním Super Bowlu bude jen třetina. Sedm a půl tisíce již očkovaných zdravotníků dostane jako poděkování vstup zdarma.