Prcháme před gangy, nedá se tam žít, říkají imigranti na jižní hranici USA. Desítky jich umírají z horka

Události: Ilegální migranti s dětmi v Mexiku mají chvíli klid (zdroj: ČT24)

Při ilegálním přechodu mexicko-americké hranice zemřelo za posledních devět měsíců 48 lidí. Podlehli dehydrataci. Pohraniční stráž předpokládá, že mrtvých v nadcházejících letních měsících výrazně přibude. Přes poušť se totiž do Spojených států teď pokouší projít výrazně víc lidí než loni.

Provizorní detenční centra přímo u hranice přestávají kapacitně stačit. O imigranty se nově začne starat také armáda. Rodiny nebo samotné děti ubytuje na dvou svých základnách v jižním Texasu.

Před budovy pohraniční stráže přicházejí demonstranti – nelíbí se jim návrh prezidenta, aby byli zadržení ilegální imigranti bez soudu automaticky deportováni. „Podle mě je to neamerické. Mám zato, že naše hodnoty jsou založeny na soucitu a otevřenosti,“ vysvětluje svůj postoj učitelka Jessica Monroe-Martinezová.

Na demonstraci přišel například i pediatr Aaron Bodansky. Stará se o děti, které byly z detenčních zařízení propuštěny. Často jsou podle něj nemocné a po zadržení na hranici se jim nedostávalo správné léčby. „Jsou dehydrované, mají vysoké horečky a průjmy. Pokud nejsou léčeny, jejich stav se může vážně zhoršit,“ říká Bodansky.

Možnost jak získat azyl? Nechat se chytit

Dostat se do Spojených států legálně je pro řadu migrantů nemožné, mnozí problém řeší překonáním hranice mimo oficiální přechod. Poté se nechají chytit a vzápětí požádají o azyl. Stejný postup zvolila i Rosalba s dcerou. Z domova v Salvadoru odešly před měsícem a před nimi je ještě dvoudenní cesta hromadnou dopravou do Virginie.

Jsou unavené, rozhodnutí opustit rodnou zemi ani v nejmenším nelitují. Tvrdí, že se tam nedá žít. „Na ulicích se pohybují násilné gangy. Bály jsme se, že se nám něco stane. Ze strachu už jsme vůbec nevycházely z domu,“ vypráví imigrantka ze Salvadoru Rosalba Najeramejiaová.

Sestra Rosalby žije ve virginském Springfieldu. Zaručila se za ně a zaplatila jízdenky. Právě proto se může matka s dcerou po Spojených státech volně pohybovat. „Dostat se do USA jako legální imigrant je pro nás naprosto nemožné,“ vysvětluje Najeramejiaová.