Poslední boj plukovníka Babije. Jeho jednotka loni vyřadila tři ruské bombardéry, uvádí ukrajinští zpravodajci

Příslušníci ukrajinské rozvědky vstoupili v srpnu loňského roku na ruské území, kde zničili ruský bombardér Tu-22M3 a další dva vyřadili z provozu, napsal web Ukrajinska pravda s odkazem na stránku ukrajinské vojenské rozvědky (HUR). Ta dodala, že při akci zahynul plukovník Oleh Babij, posmrtně oceněný titulem Hrdina Ukrajiny a Řádem zlaté hvězdy.

Ukrajinští zpravodajci urazili přes nepřátelské území více než šest set kilometrů, aby zničili ruské bombardéry, píše Ukrajinska pravda. Šlo prý o poslední akci plukovníka Oleha Babije, v níž se podařilo zneškodnit tři ruské letouny, které bombardovaly Ukrajinu.

Ve válečných podmínkách není možné tyto údaje nezávisle ověřit.

Plukovník se od prvních dnů ruské invaze v únoru 2022 podílel na organizaci a provádění zvláštních operací na nepřítelem okupovaných územích Ukrajiny i na ruském území. Měl údajně za sebou devět úspěšných průzkumných misí za ruskými liniemi a dvanáct speciálních operací na organizaci a podporu odbojového hnutí.

Rozvědka uvedla, že poslední úspěšně dokončená mise jednotky plukovníka Babije znamenala zničení, respektive vyřazení tří ruských bombardérů Tu-22M3. „To výrazně narušilo plány ruského vojenského a politického vedení zahájit raketové údery na území Ukrajiny a zcela narušilo provoz letišť a základen letadel dlouhého doletu.“

Při cestě zpět – na ukrajinské území – byla jednotka přepadena ruskými okupanty. Během nerovné bitvy, když kryl ústup svých spolubojovníků, byl plukovník 30. srpna loňského roku smrtelně zraněn, napsala Ukrajinska pravda.

Rozvědka k tomu dodala, že Babijovi byl posmrtně udělen titul Hrdina Ukrajiny a Řád zlaté hvězdy.

Statický moment ve válce

Ukrajinské výpady se často soustřeďují na území ruské Bělgorodské oblasti. Kromě různých diverzních akcí je to přímé ostřelování či dronové útoky, uvádí západní média. K drtivé většině akcí se Ukrajinci nehlásí, a pokud ano, tak nepřímo.

Současná situace na bojišti je však do velké míry statická, shodují se představitelé západních zemí oslovení CNN. Očekává se, že Ukrajina letošní rok stráví posilováním svého průmyslu a obnovou sil v očekávání větších bojů v roce 2025, uvedl nejmenovaný americký představitel. Stejnou strategii podle něj pravděpodobně bude prosazovat i Moskva.

„Obě strany jsou příliš vyčerpané, pokud jde o vojáky a vybavení, než abychom letos zaznamenali větší manévry,“ uvedl americký vojenský činitel působící v Evropě. Ukrajina se loni neúspěšně pokusila prolomit ruskou obranu směrem k jihoukrajinskému městu Melitopol. Další pokus o protiofenzivu tímto směrem je vzdálen alespoň další dva roky, uvedl stejný americký představitel.

List The Financial Times naopak nedávno s odkazem na své zdroje napsal, že Rusko na letošní rok podle všeho plánuje rozsáhlou ofenzivu, během níž se pokusí zcela ovládnout čtyři ukrajinské regiony, které už dříve navzdory mezinárodnímu právu označilo za svoji součást.