„Populismus ignoruje vědu,“ kritizoval tajemník OSN. Ocenil Německo jako velmoc míru

Svět se potýká s populismem a ignorací vědy, budoucnost přitom vyžaduje spolupráci a demokracii. V pátečním projevu ve Spolkovém sněmu, jedné z komor německého parlamentu, to prohlásil generální tajemník OSN António Guterres. Německo pak označil za pilíř multilateralismu.

„Pandemie nemoci covid-19 obrátila náš svět vzhůru nohama. Vyžádala si již přes 1,5 milionu životů,“ řekl Guterres. Celosvětovou výzvou proto je, aby vakcína proti koronaviru sloužila k všeobecnému blahu a aby látka byla dostupná pro každou zemi.

„Po celém světě ale pozorujeme, jak populismus ignoruje vědu,“ uvedl generální tajemník, který varoval před šířením spikleneckých teorií a před nacionálními řešeními. „Je jasné, že globální problémy vyžadují globální řešení,“ uvedl.

Podle Guterrese svět netrápí jen pandemie, ale také oteplování planety. „Je to realita, ekosystémy mizí, trápí nás bouře, záplavy, korálové útesy umírají,“ řekl. „Největší nebezpečí je náš boj s přírodou,“ dodal.

Multilateralismus znamená budoucnost, řekl Guterres

Guterres poukázal také na to, že svět musí přestat hledět do minulosti, musí se oprostit od národních řešení a vydat se cestou multilateralismu. „Tady je budoucnost. Multilateralismus musí spojovat a chránit,“ uvedl.

Generální tajemník, který ve Spolkovém sněmu hovořil u příležitosti 75. výročí vzniku Organizace spojených národů, označil Německo za příklad země, jež se změnila ve velmoc míru. „Německo se stalo pilířem multilateralismu,“ řekl s tím, že Berlín hlasitě obhajuje lidská práva. „Svět se neobjede bez Německa a Německo potřebuje svět,“ uvedl.

Projev, který Guterres přednesl německy, spolu s poslanci poslouchali také německý prezident Frank-Walter Steinmeier, kancléřka Angela Merkelová, předseda Spolkové rady, druhé z komor parlamentu, Reiner Haseloff a předseda ústavního soudu Stephan Harbarth.