Pomalovaná vajíčka proti vojenské juntě. Nepokoje v Myanmaru neustávají

Odpůrci vojenské junty v Myanmaru v neděli v protestu inspirovaném Velikonocemi pomalovali vajíčka politickými slogany. Tisíce dalších lidí se vydaly do ulic vyjádřit nesouhlas s únorovým armádním převratem. Bezpečnostní složky při střetu zastřelily dva muže.

V Rangúnu malovaná vařená vejce rozdávali mladí lidé na ulici, další je pokládali na prahy domů nebo je v taškách věšeli na ploty. Vajíčka zdobila mimo jiné myanmarská vlajka, podobizna svržené vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, nápisy „demokracie“ či „jarní revoluce“ a gesto tří zdvižených prstů, které se stalo symbolem poklidných demonstrací.

„Jsem buddhista, ale ke kampani jsem se přidal, protože je jednoduché vejce získat. Svoje vajíčka jsem zdobil skoro hodinu,“ citoval list The Guardian jednoho z účastníků protestu v Rangúnu.

„Velikonoce jsou o budoucnosti a Barmánce čeká budoucnost ve federální demokracii,“ uvedl v prohlášení doktor Sasa, hlavní představitel myanmarské exilové vlády při OSN. Sasa je v převážně buddhistickém Myanmaru příslušníkem křesťanské menšiny, po převratu uprchl a nyní se skrývá v zahraničí.

K sobotní noci zemřelo při protestech 557 lidí

Armáda se v Myanmaru chopila moci na začátku února, zásah zdůvodnila údajnými podvody při loňských volbách. Junta zpochybnila vítězství Národní ligy pro demokracii a zatkla její vůdkyni a političku Do Aun Schan Su Ťij, stejně jako další představitele strany. Od té doby jsou v Myanmaru na denním pořádku demonstrace odpůrců převratu, proti nimž tvrdě zasahují pořádkové síly.

K sobotní noci myanmarská Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP), která v zemi monitoruje počty zemřelých a zatčených, informovala o 557 mrtvých při prodemokratických protestech. V metropoli Neipyijto zemřeli v neděli dva muži, když policie vypálila po protestujících na motorkách, informoval zpravodajský server Irrawaddy.

V druhém největším městě Mandalaj podle záběrů na sociálních sítích do ulic vyšlo několik tisíc lidí. Dav následně rozpustila policie a vojáci. Další demonstrace se uskutečnily v několika menších městech na severu a jihu země.

AAPP uvádí, že vojáci od února zadrželi 2658 lidí, včetně čtyř žen a jednoho muže, kteří minulý týden v Rangúnu mluvili s reportéry stanice CNN. Mluvčí CNN uvedl, že stanice o zprávách o zatčených ví a „snaží se od úřadů získat informace“.