Polský řidič kamionu asi s Amrim nebojoval. Byl už totiž velmi vážně zraněn

Zpravodaj ČT o nových informacích ohledně pohybu Anise Amriho (zdroj: ČT24)

Anis Amri, který před více než týdnem záměrně najel uneseným kamionem do lidí na vánočním trhu v Berlíně, už několik hodin před činem střelnou zbraní vážně zranil na hlavě polského řidiče Lukasze Urbana. S odvoláním na výsledky pitvy o tom informoval server listu Tagesspiegel. Urban ztratil mnoho krve, a už tedy nemohl s teroristou v kabině těsně před útokem bojovat, jak se dosud spekulovalo. Při masakru v centru Berlína zemřelo 12 lidí a další desítky utrpěly těžká zranění.

Sedmatřicetiletý Urban byl po Amriho útoku nalezen mrtev na sedadle spolujezdce. Je ale možné, že v době útoku ještě žil. Lékaři vyloučili, že by byl schopen vědomého jednání. Nezvládl by například strhnout volant, jak někteří dosud spekulovali. Jeho otisky na volantu způsobil nejspíš náraz vozidla a následné vymrštění jeho těla. Mluvčí generálního prokurátora, který tragédii vyšetřuje, ale nechtěl nic potvrdit, ani vyvrátit.

Zranění nožem, která se podle dřívějších zpráv našla na Urbanových rukou, nicméně naznačují, že polský řidič kamionu s Amrim skutečně bojoval. Bylo to ale nejspíš dřív, než pachatel útok kamionem spáchal.

O tom, že se atentátníkovi postavil, a zaslouží si tak označení hrdiny, je přesvědčena řada Poláků. „Zůstává skutečností, že s atentátníkem bojoval. Jinak by neměl (i) zranění od nože,“ řekla Tagesspiegelu nejmenovaná novinářka z Varšavy.

Poláci i Němci vyjadřují soustrast a nabízejí pomoc Urbanově vdově a synovi. Na internetu se objevila i petice, která žádá, aby Urban dostal nejvyšší německé státní vyznamenání.

Kromě Poláka při útoku zahynuli další čtyři cizinci, a to z Česka, Itálie, Izraele a Ukrajiny, a sedm Němců. Dalších téměř 50 osob z různých zemí světa utrpělo zranění.