Policie vyklidila část mnichovského letiště kvůli nezkontrolovanému muži. Čtyři spoje s Prahou neletí

Policie vyklidila část mezinárodního letiště v Mnichově. Učinila tak poté, co se jeden z pasažérů dostal bez kontroly do bezpečnostního prostoru, kam smějí jen zkontrolovaní cestující. Policisté už ho zadrželi a provoz na letišti byl obnoven. Jeho správce musel kvůli zásahu zrušit padesát letů včetně čtyř spojů s Prahou.

Problémy způsobil pasažér, který přiletěl z takzvané třetí země, jež není označena jako bezpečná. Před vstupní kontrolou se skrz nouzový východ dostal do prostoru, kam smějí jen zkontrolovaní cestující, řekl podle agentury DPA mluvčí letiště. Policie už dotyčného zadržela a nyní ho vyslýchá.

Kvůli incidentu musela policie vyklidit části obou terminálů letiště, protože dotyčný cestující po obejití kontroly na terminálu 2 možná dojel autobusem až k terminálu 1. Všichni cestující z části terminálu 2 museli podstoupit kontrolu znovu, zastaveno bylo i odbavování ve dvou částech terminálu 1. Vystoupit museli i cestující, kteří už čekali na ranveji na odlet. 

Policie prohledala bezpečnostní zónu v terminálu 2. Nenašla nic podezřelého a akutní nebezpečí nehrozí, uvedl podle webu listu Süddeutsche Zeitung policejní mluvčí.

Podobný případ stál loni miliony eur

Podobný incident policie na mnichovském letišti řešila už loni. Provoz tehdy narušila žena, která pronikla do bezpečnostní zóny terminálu 2, aniž prošla řádnou kontrolou. Zrušeno tehdy bylo 330 letů, omezení se dotklo 31 tisíc cestujících. Škody se vyšplhaly na několik milionů eur.

Mnichovské letiště je druhé největší v Německu. V loňském roce odbavilo rekordních 46,2 milionu cestujících.