Podnikatelé si na den vymění křesla s europoslanci

Brusel - Podnikatelé dostanou možnost ukázat, co si myslí o návrzích evropských zákonů, které se jich dotýkají a o kterých normálně hlasují poslanci Evropského parlamentu. Europoslanci přenechají na jeden den svá křesla zástupcům podnikatelů, kteří budou moci předvést, jak by o důležitých zákonech hlasovali. Podobná akce se v Bruselu koná poprvé.

Cílem akce je přiblížit podnikatelům procesy, podle kterých Evropský parlament funguje - kdo je za co zodpovědný, v jakých mantinelech se dá pohybovat a hlavně jakým způsobem mohou lobovat za svoje zájmy. 

„Podnikatelé dostanou šanci vyjádřit se k návrhům, které se projednávají právě teď za francouzského předsednictví a které se přímo dotýkají jejich byznysu. Budou si moci promluvit s evropskými komisaři a europoslanci a říci jim, co je trápí,“ vysvětluje zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Mnoho podnikatelů samozřejmě využije této příležitosti k lobbování za své osobní zájmy. „Většina podniků tady v Bruselu má svoje lobbisty, tak to prostě funguje a bez toho se neobejdou, chtějí-li v Evropě uspět,“ říká k tomu Šámalová s tím, že lobbistické skupiny se stávají přirozenou součástí evropské legislativy.  

Za Česko se má akce zúčastnit 22 podnikatelů z různých oborů - od recyklace přes konzervárenský průmysl až k autodopravcům. Je mezi nimi například i bývalý prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Ústředním tématem bude energeticko-klimatický balíček

Nejžhavějším tématem, o kterém se bude jednat, je pravděpodobně tzv. energeticko-klimatický balíček, který bude mít drtivý dopad na evropský průmysl, především na energeticky náročná odvětví, jakými jsou hliníkárny, ocelárny a elektrárenské společnosti. „Mluví se dokonce o tom, že jeho důsledky by mohly položit evropský průmysl nebo ho vyhnat z Evropy,“ informuje Šámalová. Půjde i o jedno z nejdůležitějších témat summitu EU, která začne zítra.

Dalšími tématy, ke kterým se zástupci podnikatelů budou vyjadřovat, jsou energetika, ochrana životního prostředí, vnitřní trhy, přístup na trhy obecně nebo vzdělávání.  

Od zástupců podnikatelů se dá na adresu EU očekávat především kritika. Skutečnostmi, na které si stěžují všichni podnikatelé bez ohledu na obor, jsou přebujelá byrokracie, nedostatek zpětné vazby při vytváření návrhů v Evropské komisi a umělé vytváření překážek při přístupu na trhy, které trápí především drobné podnikatele.