Podivná smrt Denyse Kirjejeva, který včas varoval Kyjev. Byl to ruský špion, nebo ukrajinský hrdina?

Ukrajinský podnikatel Denys Kirjejev, který se účastnil rusko-ukrajinských mírových hovorů a kterého loni v březnu zabili příslušníci ukrajinské tajné služby SBU, znal přesné datum ruské invaze na Ukrajinu a úřady varoval před útokem na Kyjev. Píše to list The Wall Street Journal (WSJ) v obsáhlém materiálu, ve kterém se snaží dopátrat, jestli byl Kirjejev ruský špion, nebo ukrajinský hrdina.

Pětačtyřicetiletý bankéř Kirjejev, který měl dobré známosti mezi členy ruské elity, podle WSJ spolupracoval s ukrajinskou rozvědkou od jara 2021, na podzim stejného roku pak byl jedním z prvních, kdo varoval před plnohodnotnou ruskou invazí.

Předávka cenných informací

V odpoledních hodinách 23. února 2022 Kirjejev předal šéfovi ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylu Budanovovi nejčerstvější zpravodajské informace: ruský prezident Vladimir Putin právě vydal rozkaz na druhý den brzy ráno zahájit invazi. Kirjejev také znal místo, ze kterého ruské jednotky povedou hlavní útok na ukrajinskou metropoli – letiště Hostomel.

„Nebýt Kirjejeva, s největší pravděpodobností by byl Kyjev dobyt,“ cituje WSJ Budanovova, podle kterého varování poskytlo Ukrajině několik cenných hodin nutných k přesunu jednotek a vybavení.

Když se Ukrajincům podařilo zmařit ruské plány na rychlé ovládnutí ukrajinské metropole, Budanov požádal Kirjejeva, aby se zúčastnil mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Vojenská jednotka doufala, že Kirjejevovy známosti Kyjevu při vyjednávání pomohou. Podnikatel se mimo jiné znal se dvěma členy ruské delegace.

„Kirjejev věděl, že veřejné angažmá v konfliktu bude riskantní, a nechtěl tam jít. Léta pěstoval vztahy na obou stranách hranice,“ píše WSJ a připomíná, že se podnikatel nakonec mírových jednání zúčastnil.

Střelen do zátylku

Večer před začátkem druhého kola jednání o míru v Bělorusku podle Budanova Kirjejevovi volali z kanceláře šéfa kontrarozvědky při SBU Oleksandra Poklada. Poklad i mluvčí SBU odmítli podle WSJ žádost o komentář s odkazem na ochranu státních tajemství. Agenti SBU Kirjejeva zatkli následující den, na začátku loňského března, při cestě na kyjevské nádraží. O hodinu a půl později byl nalezen mrtvý na chodníku v centru Kyjeva, s ránou po projektilu v zátylku.

WSJ píše, že Kirjejev zemřel jako zrádce, ale pohřben byl jako hrdina. Zatímco ukrajinská média psala o podezření z kolaborace s Ruskem, ukrajinské ministerstvo obrany hovořilo o hrdinské smrti. Kirjejev byl pohřben s vojenskými poctami na kyjevském Bajkovově hřbitově mezi hroby ukrajinských hrdinů.

Špatná koordinace tajných služeb

Smrt Kirjejeva, jenž se účastnil rusko-ukrajinských mírových hovorů a kterého loni v březnu zabili patrně příslušníci ukrajinské tajné služby SBU, souvisela se špatnou koordinací mezi ukrajinskými tajnými službami na začátku ruské invaze. V rozhovoru se stanicí Delfi to řekl poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak.

„Měl vztah s rozvědkou ministerstva obrany a jeho zabití souviselo s tím, že mezi silovými strukturami neexistovala jednotná koordinace,“ řekl Podoljak a upozornil, že se jednalo o první dny války, kterou rozpoutalo Rusko.

„Na jedné straně se proti němu objevily určité stížnosti, na druhou stranu se nestihly ty stížnosti vyřídit formou dialogu,“ poznamenal Podoljak, podle něhož Kirjejevova smrt nesouvisela s tehdejšími ukrajinsko-ruskými mírovými rozhovory. Prohlásil také, že bankéř Kirjejev nebyl ruským agentem, ač se Moskva snažila, aby to tak vypadalo. Kirjejev však podle prezidentského poradce s Kremlem spojen nebyl.

Pohřben mezi hrdiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle serveru Ukrajinska pravda Kirjejeva posmrtně vyznamenal za „mimořádný přínos k ochraně státní suverenity a bezpečnosti“ a pohřeb s vojenskými poctami se uskutečnil na kyjevském Bajkovově hřbitově, mezi hroby ukrajinských hrdinů.

V následujících měsících ukrajinská vláda donutila odejít z jejich funkcí desítky představitelů prokuratury či bezpečnostních služeb, v polovině července pak Zelenskyj zbavil funkce šéfa SBU Ivana Bakanova. Celkem se Kyjev zabývá více než 650 případy velezrady ze strany vládních úředníků, píše WSJ.