Podezřelý z vraždy Gruzínce v Berlíně měl kontakty s FSB, tvrdí zpráva skupiny Bellingcat

Události: Podezřelý z vraždy Gruzínce měl podle investigativních novinářů styky s FSB (zdroj: ČT24)

Investigativní novináři ze serveru Bellingcat už roky odkrývají aktivity Moskvy v Evropě. Pojmenovali podezřelé ze sestřelení malajsijského letadla na Ukrajině a pomohli rozkrýt případ otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala. Teď spolu s kolegy z listů Der Spiegel a The Insider tvrdí, že Rus zadržený kvůli vraždě Gruzínce v centru Berlína byl v přímém kontaktu s ruskou kontrarozvědkou.

Tělo Gruzínce Zelimchana Changošviliho našli loni v srpnu uprostřed dne v jednom z parků v centrální berlínské čtvrti Moabit. Podle vyšetřovatelů jej zabil dvěma výstřely na kole projíždějící muž. Německá policie ho krátce po činu zadržela. Měl platný ruský pas na falešné jméno a skončil ve vazbě.

Changošvili, veterán z druhé rusko-čečenské války, žádal v Berlíně o azyl. Bál se, že ho Rusové chtějí zabít.

Ruský prezident Vladimir Putin ho v prosinci označil za zabijáka a „krutého a krvežíznivého člověka“, který bojoval po boku protimoskevských separatistů v převážně muslimské oblasti severního Kavkazu. „Nevím, co se mohlo stát. Je to zločinecké prostředí, dojít mohlo k čemukoli,“ uvedl k incidentu v Berlíně Putin.

Na začátku prosince převzal vyšetřování spolkový státní zástupce, protože existovaly indicie naznačující, že vraždu si objednala oficiální ruská místa. Podezření rozpoutalo diplomatickou roztržku mezi Berlínem a Moskvou, která jakýkoli podíl na vraždě popírá. Obě země si navzájem vypověděly diplomaty.

Otázky zůstaly – a odpovědi na některé z nich teď vypátral server Bellingcat. „Zásadní podporu operace, ať už v podobě tréninku vraha, nebo poskytnutí falešné identity, poskytla přímo FSB,“ stojí ve zprávě serveru. Přípravy měl přímo řídit Eduard Benderskij z týmu Vympel – speciální jednotky ruské kontrarozvědky, která zasahovala proti čečenským teroristům v Beslanu a v moskevské Dubrovce.

Podezřelým ze zastřelení Changošviliho by měl být Vadim Krasikov. Muž, na kterého Moskva před lety vydala mezinárodní zatykač kvůli dvěma jiným vraždám. Jenže později ho stáhla a důkazy proti němu zmizely. Data z jeho mobilních telefonů z loňského jara a léta vedou do několika objektů FSB a ukazují na pravidelný kontakt až s osmi členy Vympelu.

„Víme, že tento fond se nemůže příprav takových operací zúčastnit. Je to jen organizace pro veterány. Věnuje se charitě a dětem,“ tvrdí prezident organizace Vympel Valerij Popov.

Některé důkazy podle Bellingcatu ukazují i na ruské ministerstvo obrany a vojenskou rozvědku. Právě její lidi měli podle Británie před dvěma lety otrávit Skripala a jeho dceru.