Pobřežní hlídky u Sicílie zachránily přes tisíc migrantů z Afriky

Pobřežní stráž v neděli při několika operacích zachránila u Sicílie na 1100 migrantů, kteří se snažili dostat z Afriky do Evropy. Migranti byli zachráněni z osmi gumových člunů a jedné větší lodi. Za celý loňský rok připlulo přes Středozemní moře do Itálie téměř 154 tisíc běženců. Za poslední tři roky to bylo podle agentury Reuters přes 400 tisíc migrantů.

Do Itálie připlouvají přes Středozemní moře v posledních letech ze severu Afriky tisíce běženců. Největší podíl tvoří obyvatelé Nigérie a Eritreje.

Od začátku letošního roku se do Itálie přes moře podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostalo přes 105 tisíc běženců. Sedmdesát procent z nich tvořili muži a šestnáct procent děti.

V polovině srpna zesílil proud migrantů přicházejících do Řecka. Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka může jít o snahu Turecka ukázat, co by se mohlo stát, kdyby turecké kontroly a opatření na základě dohody s EU nefungovaly. Turecko zatím neúspěšně usiluje o bezvízový styk se státy Unie.