Pandemie ve světě: V USA půjde cestovat jen s rouškou, Tchaj-wan hlásí první úmrtí od května

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo nařízení o povinném nošení roušek ve všech prostředcích a prostorách hromadné dopravy. Nařízení začne platit o pondělní půlnoci a výjimku mají jenom děti do dvou let, obchodní nákladní vozy a vojenská doprava. Tchaj-wan mezitím oznámil první úmrtí na covid-19 od loňského května. Ostrovní stát přijal včasná, přísná a účinná protipandemická opatření a drží nákazu pod kontrolou.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Americké CDC upřesnilo nařízením o rouškách rozhodnutí, které učinil den po své inauguraci prezident Joe Biden. Nařídil povinné nošení roušek a dodržování doporučovaných rozestupů ve všech federálních budovách a na všech územích vlastněných federální vládou. Opatření zpřísnil, zatímco předchozí prezident Donald Trump pandemii do značné míry zlehčoval.

Nařízení CDC se vztahuje na letadla, vlaky, autobusy, lodě, terminály, nádraží, přístavy, taxi, přívozy i metro. Roušky musejí mít také všichni zaměstnanci a provozovatelé. Nařízení se nevztahuje na některé osoby s postižením a roušku bude možné sundat při jídle. Provozovatelé dopravních prostředků mohou odmítnout přepravu lidí bez roušek.

CDC mělo připravený požadavek na nošení roušek v dopravních prostředcích už loni, ale Bílý dům jej tehdy zavrhl. Počet nakažených koronavirem v USA se blíží 26 milionům, s covidem-19 tam zemřelo víc než 436 tisíc lidí. Zjištěno bylo zatím zhruba čtyři sta případů nové varianty viru, která se poprvé objevila v Británii a je nakažlivější než původní. Odborníci očekávají, že v krátké době bude tato nová varianta převládat.

Tchaj-wan zaznamenal osmé úmrtí, první od května

Tchajwanská vláda oznámila první úmrtí na covid-19 od loňského května. Počet obětí pandemie tak v zemi stoupl na osm. Obětí je osmdesátiletá žena, která se nakazila v souvislosti s ohniskem nákazy v nemocnici ve městě Tchao-jüan. Zesnulá  měla podle úřadů zdravotní problémy s ledvinami a cukrovku. Žila ve stejné domácnosti jako zdravotní sestra, která se nakazila ve zmíněné nemocnici. 

Kvůli zmíněnému ohnisku se nakazili další čtyři lidé, a tamní vláda proto zavedla přísná opatření. V karanténě skončily čtyři tisíce lidí a před oslavami lunárního Nového roku, který letos připadá na 12. února, byly zrušeny velké veřejné akce. Od počátku měsíce se v zemi nakazilo devatenáct lidí.

Ostrovní stát přijal včasná, přísná a účinná pandemická opatření a drží nákazu pod kontrolou. Počet nakažených zůstává ve srovnání s jinými státy nízký, většina z 909 potvrzených případů infekce má svůj původ v zahraničí. V nemocnicích zde s nemocí covid-19 leží 78 lidí. Země má tak málo případů nákazy, že o každém z nich podrobně informuje na tiskových konferencích.

Írán, který zakázal západní vakcíny, povolil vlastní látku

V Íránu povolili k užívání vakcínu domácí výroby označovanou jako Barekat. Zástupce krizové skupiny pro otázky epidemie řekl, že testy prokázaly, že je tato vakcína účinná i proti variantě viru, který se poprvé objevil ve Velké Británii. Očkování má začít ještě před začátkem března.

Podle agentury ISNA se Barekat testuje na lidech od konce loňského roku a testy byly úspěšné. Ve třetí ověřovací fázi je další domácí vakcína s názvem Pasteur, kromě toho Íránci pracují s kubánskými odborníky na vakcíně Soberana 02. V příštích měsících chce Írán dovézt vakcíny z Ruska, Číny a Indie. Použití západních vakcín zakázal duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí s tím, že nejsou důvěryhodné. Ruskou vakcínu Sputnik V už Írán povolil a chce se podílet na její výrobě.

Írán také oznámil, že bude od všech, kdo přicestují z Evropy, požadovat čtrnáctidenní karanténu, i když budou mít po příletu negativní test. Lidem z ostatních částí světa pro vstup bude stačit negativní test, který si mohou nechat udělat před nastoupením cesty.