Pandemie ve světě: Slovinsko bude požadovat očkování či testy po projíždějících, Austrálie zvyšuje pokuty

Slovinsko bude kvůli zhoršení epidemiologické situace požadovat potvrzení o očkování nebo testu i po projíždějících. Nejlidnatější australský stát Nový Jižní Wales kvůli rekordnímu přírůstku nových případů nákazy koronavirem zvýší pokuty pro lidi, které policie přistihne při porušování protiepidemických pravidel. Americké státy Alabama a Oregon čelí silnému růstu hospitalizací pacientů s covidem-19. Počet úmrtí s covidem v Rusku je třetí den na maximu.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Slovinsko bude po 23. srpnu nově požadovat potvrzení o očkování nebo koronavirovém testu i od lidí, kteří zemí budou pouze projíždět. Až dosud měli povinnost prokázat se očkovacím průkazem nebo testem na koronavirus jen turisté, kteří se ve Slovinsku plánovali zdržet déle než 12 hodin.

Vláda také rozhodla, že pracovníci v určitých odvětvích, kteří nejsou očkovaní, se budou muset povinně častěji testovat. Každých 48 hodin rychlotestem, každých 72 hodin PCR testem. Zatím stačilo nechat se otestovat jen jednou týdně. Opatření se dotkne zaměstnanců v pohostinství, hotelech, pečovatelských službách, ve zdravotnictví a také taxikářů.

Lublaň tak reaguje na zhoršení epidemiologické situace poté, co se vinou varianty delta začal zvyšovat počet nakažených covidem-19. Za posledních 14 dní se nakazilo v přepočtu 76 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Fronta v supermarketu v Canbeře
Zdroj: Reuters

Pokud někdo v Austrálii nebude moci vysvětlit svůj pobyt mimo domov nebo nebude spolupracovat s hygieniky při trasování kontaktů nakažených, bude mu nově hrozit pokuta až 5000 australských dolarů (80 tisíc korun). Pokud policie přistihne obyvatele při cestování bez příslušného dokladu, který umožňuje pohyb například kvůli práci, může udělit pokutu do 3000 australských dolarů (50 tisíc korun).

„Tyhle pokuty jsou nejvyšší, které jsme dosud měli, a budeme je uplatňovat ode dneška,“ uvedl zástupce policie v Novém Jižním Walesu Mick Fuller. „Lidé obcházeli nařízení a vyráželi na rodinné dovolené, s tím bude konec,“ dodal.

Za poslední den přibylo v Novém Jižním Walesu 466 infikovaných osob a podle agentury Reuters tak blednou vyhlídky na to, že by v Sydney mohl koncem srpna po devíti týdnech skončit přísný lockdown, jak se původně plánovalo.

„Musíme připustit, že tohle je pro Nový Jižní Wales nejhorší situace od samého počátku pandemie. A kvůli tomu je to bohužel nejhorší situace i pro celou Austrálii,“ řekla premiérka státu Gladys Berejiklianová. „Přála bych si, aby se stav zlepšoval, to ovšem varianta delta nepřipouští. Dostaneme se z toho, ale září a říjen budou velmi obtížné,“ dodala.

Kontrola cestujících v Manile
Zdroj: Eloisa Lopez/Reuters

Epidemie rychle sílí na Filipínách i v Japonsku

Na Filipínách za den přibylo přes 14 tisíc případů nákazy koronavirem, což je druhá nejvyšší hodnota od začátku pandemie. Nemocných je nyní na Filipínách, které mají 106 milionů obyvatel, nejvíce za čtyři měsíce.

Stovky tamních nemocnic jsou na hranici svých kapacit, některé už nemají k dispozici žádná lůžka na jednotkách intenzivní péče. „Obvykle má sestra na oddělení na starosti pět pacientů, teď ale musí pečovat až o dvanáct,“ citovala agentura Reuters sestru z manilské všeobecné nemocnice, podle níž se osmihodinové směny nyní často prodlužují i na dvojnásobek.

Rekordním tempem přibývá infikovaných také v Japonsku. Tokio hlásí přes pět tisíc nově infikovaných, což je zhruba o sedm set méně než o den dříve, kdy představovalo 5773 nakažených nejvyšší přírůstek případů od začátku pandemie.

V Japonsku se dál zvyšuje počet pacientů s covidem-19, kteří bojují s těžkým průběhem choroby. Nyní jich je 1521 a vzhledem k rostoucímu počtu nakažených jich zřejmě bude dál přibývat. V pátek počet nových případů infekce koronavirem v celém Japonsku poprvé překročil hranici 20 tisíc.

Za uplynulých 24 hodin zemřelo v Rusku 819 lidí s covidem-19. Je to třetí denní maximum po sobě v řadě. Úřady nárůst počtu mrtvých přičítaly šíření varianty delta a pomalé očkovací kampani. Přírůstky počtu nakažených ovšem po červencovém vrcholu postupně klesají. Za posledních 24 hodin operativní štáb evidoval 22 144 nově prokázaných případů infekce. V pátek jich oznámil o 133 více.

„Delta všechno změnila“

Americké státy Alabama a Oregon čelí silnému růstu hospitalizací pacientů s covidem-19. Guvernérka Alabamy Kay Iveyová vyhlásila stav nouze. Díky němu chce snížit byrokracii a poskytnout větší flexibilitu nemocnicím při organizaci provozu. Guvernérka naopak odmítá využít rozšířených pravomocí k vyhlášení nových pandemických opatření, například povinnosti nosit roušky či omezení některých podnikatelských činností.

V Alabamě je z 1567 lůžek na jednotkách intenzivní péče volných jen 39. Zhruba sedm set míst připadá na pacienty nakažené koronavirem. „Systém se postupně stává přetíženým,“ uvedl šéf sdružení alabamských nemocnic Don Williamson.

Guvernérka státu Oregon Kate Brownová se rozhodla nasadit armádu v nemocnicích, kde aktuálně leží 733 nakažených osob, z nichž 185 je na jednotkách intenzivní péče. To je dvakrát více než před 14 dny. Guvernérka varovala před dalším zhoršením situace, kdy by přeplněné nemocnice jen obtížně hledaly místo pro pacienty potřebující akutní péči. „Těžkou a frustrující realitou je, že varianta delta všechno změnila,“ řekla.

Oregon byl dlouho řazen mezi americké státy, které se s pandemií covidu-19 vypořádaly nejlépe. Do 30. června ve státě platila povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorech a dodržovat bezpečné rozestupy. Vláda dříve také nařídila zavření barů, restaurací či tělocvičen. 

Další protesty ve Francii

Na mnoha místech Francie se i tuto sobotu sešly tisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s takzvanými zdravotními pasy, které umožňují vstup do restaurací a na další místa. Většina demonstrujících tvrdí, že pasy omezují jejich svobodu a dělí občany na dvě kategorie.

Ve Francii se protestovalo už pátou sobotu v řadě. Podle policie tentokrát na demonstrace dorazilo asi 215 tisíc lidí, z toho skoro čtrnáct tisíc přímo v Paříži. Ve Francii se v sobotu konalo celkem 217 demonstrací, bylo zadrženo jedenáct lidí a jeden policista se zranil, uvedla agentura AFP.  

Ohniskem protestů je jih Francie, nejpočetnější průvod byl opět stejně jako minulý týden v Toulonu, demonstrovalo celkem 22 tisíc lidí. V Montpellier se sešlo 7500 demonstrantů, v Nice a Marseille shodně šest tisíc odpůrců zdravotních pasů. Vedle měst na jihu Francie byla masivní setkání také v Bordeaux (4200 lidí), Lyonu (3000) a Lille (2600).