Padesát gramů a tři rostliny. Od začátku dubna je v Německu legální rekreační užívání konopí

Události: V Německu je legální rekreační užívání konopí (zdroj: ČT24)

Užívání konopí pro rekreační účely bude v Německu od začátku dubna legální. Dospělí podle nové právní úpravy mohou mít doma až 50 gramů konopí a pěstovat tři rostliny pro svou potřebu. Spolková vláda si od zákona slibuje omezení černého trhu s marihuanou a také ulehčení soudům a policii. Zákon je ale v Německu sporný, část spolkových zemí s ním nesouhlasí.

Užívání konopí pro léčebné účely v Německu, stejně jako v Česku, už legální je. Předepisovat ho mohou lékaři například pacientům s chronickými bolestmi, roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

Za legalizaci rekreačního užívání konopí bojoval více než deset let i Wenzl Cerveny. Syn českých emigrantů provozuje několik obchodů s lékařským konopím. „V životě jsem to nikdy nekonzumoval. Zjistil jsem ale, že spoustě pacientům konopí hodně pomáhalo,“ vysvětluje Cerveny, proč je zastáncem nové právní úpravy.

Souhlasí tak se spolkovým ministrem zdravotnictví Karlem Lauterbachem. „Studie ukazují, že zemím, které legalizaci provedly dobře, jako třeba Kanada nebo Colorado, se podařilo redukovat černý trh o 75 procent,“ tvrdí politik. Odmítá tak výhrady konzervativců, podle kterých zákon povede k větší kriminalitě, k více nehodám pod vlivem marihuany a také k rozšířené konzumaci drog mezi mládeží. Jednání okolo zákona bylo ostře sledované, neboť spolkové země vedené konzervativní vládou chtěly legalizaci zablokovat.

Díky novému zákonu budou moci dospělí lidé v Německu u sebe od dubna beztrestně držet 25 gramů konopí, doma pak mohou mít uloženo celkem 50 gramů. K získání konopí budou moci pěstovat nejvýše tři rostliny.

Od července pak začnou fungovat pěstitelské kluby, které budou mít počet členů omezený na pět set. Kluby budou sloužit jako výdejová místa pro své členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů. Takový klub u svého obchodu plánuje zřídit i Wenzel Cerveny.

Jistou budoucnost ale pěstitelské kluby nemají. Konzervativní CDU slibuje, že pokud po příštích volbách bude sestavovat vládu, zákon legalizující marihuanu zruší.