Orbán burcoval Maďary k účasti v referendu, opozice vyrazila do ulic

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu vyzval občany své země, aby přišli k nedělními referendu a odmítli povinné kvóty na přerozdělení migrantů mezi členské země Evropské unie. Ministr obrany mezitím Maďary varoval, že mezi migranty v Evropě je podle jeho informací celkem 4000 teroristů, kteří by se kvůli kvótám mohli dostat i do Maďarska. Podle posledního průzkumu by hlasování mohlo ztroskotat na nezájmu voličů. Aby bylo platné, musí jich hlasovat přes 50 procent.

Maďaři mají povinnost pomoci vládě v boji proti rozhodnutí „bruselských elit“, napsal premiér Orbán v příspěvku zveřejněném v listu Magyar Idök. „Nekontrolovaná masová migrace je reálnou hrozbou. Ohrožuje evropský způsob života v míru a bezpečnosti,“ uvedl. „Referendem můžeme vyslat poselství všem Evropanům, říci jim, že je to na nás, evropských občanech, abychom společnými silami přivedli EU k rozumu, nebo ji nechali rozpadnout se,“ dodal premiér.

Ministr obrany István Simicskó dodal, že v Evropě žije v současnosti podle jeho informací v přestrojení za migranty 4000 teroristů, kteří by se kvůli povinným kvótám na přerozdělování mohli dostat také do Maďarska. Připomněl také, že 14 teroristů, kteří se podíleli na pařížských atentátech z loňského listopadu, nějakou dobu pobývali jako migranti v Budapešti.

K platnosti referenda je nutné, aby v něm odevzdalo platný hlas přes 50 procent registrovaných voličů. Podle dnes zveřejněného průzkumu jich je rozhodnuto jít k volbám jen 46 procent. Předchozí průzkum ze září naznačoval, že by k urnám mohlo přijít 54 procent registrovaných voličů.

Předseda parlamentní frakce vládní strany Fidesz Lajos Kósa ale uvedl, že pro vládu a její další kroky je důležitý hlavně poměr hlasů pro a proti kvótám, nikoli to, kolik lidí se k urnám dostaví.

Protest proti maďarskému referendu
Zdroj: Michael Debets/ČTK/ZUMA

Demonstranti vytvořili kolem parlamentu živý řetěz

Opozice a organizace bojující za lidská práva zorganizovaly dnes řadu protestních akcí. „Tohle referendum apeluje na strach a nenávist,“ řekl ekonom Tamás Bauer, který se jednoho z těchto shromáždění zúčastnil. Před parlamentem v Budapešti utvořili demonstranti živý řetěz.

„Věříme, že neděle přinese porážku Viktora Orbána a jeho vlády,“ uvedl na tiskové konferenci předseda opoziční strany Demokratická koalice Ferenc Gyurcsány, bývalý předseda socialistické vlády. Podle něj nemá referendum nic společného s reálnými problémy současné Evropy a Orbánova vláda jím chce jen odlákat pozornost od skutečných problémů.

Opoziční Maďarská socialistická strana (MSZP) v čele s předsedou Gyulou Molnárem protestovala před Národním volebním úřadem, který symbolicky přejmenovala na volební úřad Orbánovy strany Fidesz. Molnár Maďary vyzval, aby zůstali v neděli doma. „Třetího října můžeme začít budovat normální Maďarsko,“ řekl.

Kvóty přijala loni v září většina členských zemí EU na jednání ministrů vnitra přes nesouhlas Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska. V loňském roce přes Maďarsko prošlo asi 400 000 migrantů, většina z nich před vztyčením kontroverzního plotu na jižní maďarské hranici. Naprostá většina pokračovala přes jeho území dál přes Rakousko do Německa a dalších zemí na západě a severu Evropy.