Oklepat se jako mokrý pes. Psychologové na Ukrajině pomáhají dětem, které traumatizuje válka

Události: Ukrajinské děti léčí svá traumata z války s pomocí psychologů (zdroj: ČT24)

Desítky psychologů pomáhají lidem na Ukrajině vypořádat se s válečnými traumaty. Zaměřují se hlavně na děti, které se kromě strachu z války potýkají i se sociální izolací. Hodně Ukrajinců totiž musí kvůli konfliktu absolvovat dálkovou výuku. Řada dětí na Ukrajině trpí depresemi, úzkostmi nebo špatně spí. Odborníci se jim snaží pomoci speciálními metodami, zjistila na Ukrajině zpravodajka ČT Barbora Maxová.

Psychologové se snaží během zdánlivě banální karetní hry děti zbavit šrámů, které na první pohled nejsou vidět. „Tato hra je založená na asociacích, emocích, pocitech,“ vysvětluje vychovatelka neziskové organizace Voices of children Anna.

Jedno z měst, kde experti působí, je Kryvyj Rih, který leží asi sedmdesát kilometrů od fronty a sirény i výbuchy jsou tu slyšet pravidelně. Děti se tak musí naučit bojovat se svým vnitřním nepřítelem, strachem. „Cítím se špatně, uzavřel jsem se do sebe, abych nevnímal ostřelování a poplachy. Bojím se o svého tátu, protože je na frontě,“ říká dvanáctiletý Kyrilo.

Chlapec tvrdí totéž, co o generace starší Ukrajinci. Na poplachy si zvykl. Pomáhají mu speciální techniky, které ho psychologové učí. „Jedna z nich se jmenuje mokrý pes. Musíte si představit, že jste dlouhosrstý pes po sprše a musíte se otřepat celým tělem,“ popisuje další psycholožka Voices of children Tatjana Kosiaková.

Panické záchvaty i potíže s jídlem

Podobně pomáhají odborníci ve čtrnácti městech napříč Ukrajinou. Všudypřítomné nebezpečí u dětí vyvolává panické ataky, deprese, poruchy příjmu potravy i nespavost. Vše ještě zhoršuje sociální izolace kvůli časté distanční výuce. Centra dětem pomáhají hledat i nové vazby, které jim tolik chybí. „Pomáhá mi to, když jsou se mnou lidé stejného věku jako já, rozptýlí nás to od špatných myšlenek,“ podotkla patnáctiletá Maria.

Každý nachází oporu jinde. Od sdílení emocí s vrstevníky, přes arteterapii až po sezení po boku rodičů, kteří sami často potřebují konzultace. „Nejdříve se matka traumatizovaného dítěte musí sama dát dohromady, protože děti vnímají tuto válku stejně jako jejich rodiče,“ upozornila Kosiaková.

Psychologové na Ukrajině v nelehké době stále chybí, jejich pomoc je přitom potřeba. Podle UNICEF hrozí kvůli ruské agresi u jednoho a půl milionu dětí rozvoj depresí, úzkosti a jiných psychických problémů.