Odborníci: Internet v budoucnu ovládnou mobily

Praha – Na globální elektronickou síť by během 15 let mělo být připojeno až 5 miliard lidí. Překotnému rozvoji mají dopomoci i chytré mobilní telefony, kvůli nimž operátoři zrychlují a rozšiřují své sítě. Zároveň je v nich velký inzertní potenciál, čehož světový marketing čím dál více využívá. Do čtyř let by k internetu mohlo být připojeno víc telefonů než počítačů.

Mobilní revoluce se naplno projevila nástupem multifunkčních telefonů iPhone a pokračuje novou generací s pokročilými operačními systémy. „My jsme se dnes, co se mobilního internetu týče, dostali na úroveň počítačů před třemi roky,“ říká expert na komunikační technologie Daniel Dočekal.

Výkonné mobily připojené k internetu však zvyšují nároky na operátorské sítě, které na tak rychlý nárůst nejsou připraveny. „Rozhodně je to problém celosvětový, ale i v Česku. Ty sítě jsou poddimenzované, což není výtka operátorům, ale je to stejná situace, jako když banka nemá dostatek hotovosti na pobočkách,“ tvrdí odborník na IT Petr Koubský. Mobilním sítím třetí generace přitom pomalu roste nástupce v podobě technologie LTE. Ta má být totiž rychlejší, jednodušší a v konečné fázi i levnější. Zatím se ale jen testuje, navíc zatím nemá odpovídající model funkčního telefonu.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

Mobilní telefony lákají i inzerenty. Rostoucí počet majitelů chytrých telefonů zvyšuje i množství zobrazených stránek. Například seznam.cz jich už na displejích mobilů protočil miliardu. „My předpokládáme, že mobilní web překoná klasický web v řádu několika let, a pak už budou uživatelé jenom na mobilu,“ předpovídá Klára Hauzírková z inzertní sekce seznam.cz. Hovoří pro ni i světová čísla. Například největší sociální síť Facebook, kterou používá přes půl miliardy lidí z celého světa, dnes navštěvuje čtvrtina z nich právě z mobilů.