Obří socha knížete Vladimira zakryje Paškův dům, zlobí se Moskvané

Události: Kam se sochou knížete Vladimira? (zdroj: ČT24)

Po dlouhých přípravách a vášnivých diskusích začala v centru Moskvy stavba sochy knížete Vladimira. S podstavcem i umělým návrším má památník měřit 22 metrů. Kvůli monumentálním rozměrům se dlouho řešilo, kam dílo umístit. Proti většině zvažovaných možností Moskvané hlasitě protestovali a spokojení nejsou ani teď, kdy má skulptura zastínit slavný Paškův dům.

Proti samotné soše Vladimira nikdo nic nenamítá. V Moskvě ale museli dlouho hledat důstojné místo, kde by ji postavili tak, aby nezakryla jinou památku. V původně zvoleném místě by gigantická skulptura zakryla jeden ze symbolů Moskvy, Lomonosovu univerzitu, což veřejnost nesla nelibě.

Nakonec začali dělníci Vladimira stavět v samém centru města přímo vedle Kremlu. Podle mnohých se ale ani na toto místo tak obří socha nehodí. Zatím ji ze všech stran zakrývají vizualizace její konečné podoby. Podle spolku za záchranu moskevských památek ale neukazují, jak skulptura zakryje výhled na cenný Paškův dům.

„Paškův dům je národní klenot. Mistrovské dílo světového klasicismu. Teď se před ním objevila tato skulptura, kterou nepotřebuje, a podle mě se z uměleckého pohledu odpuzují,“ nelíbí se Vladimirovo umístění architektu Rustamu Rachmatulinovi.

Odhalení 4. listopadu

Autor sochy takové názory odmítá. Památník už oproti původnímu plánu snížil o dva metry, aby vyhověl podmínkám organizace UNESCO, která zapsala centrum Moskvy na seznam historického dědictví. „Nejde o rozměry. Výška postavy je dvanáct metrů. Samotná socha tak není nijak kolosální,“ hájí skulpturu její autor Salavat Ščerbakov.

Vizualizace sochy knížete Vladimira
Zdroj: ČT24

Bronzovou postavu vládce z desátého století nechala vyrobit Ruská vojensko-historická společnost. Její ředitel tvrdí, že jde pouze o připomenutí důležité historické postavy, jednoho z otců ruské státnosti, který odvrhl pohanskou víru a přijal pravoslaví.

„Jde o vůdce, který stanovil směr civilizačního vývoje naší země. Staré Rusi, Moskevského knížectví, carského, sovětského i dnešního Ruska. Podle nás jde o nepřerušené dějiny,“ vysvětlil záměr ředitel Ruské vojensko-historické společnosti Vladislav Kononov.

Přestože se stále objevují kritické hlasy ohledně vybraného místa, stavitelé již práci pomalu dokončují. Socha bude odhalena na státní svátek 4. listopadu.