Obama přijel podpořit lidi postižené tornádem

Joplin - Do tornády zdecimovaných míst se vydal americký prezident Barack Obama. V nejhůř postiženém Joplinu se setkal s místními, kteří v troskách svých domů hledají i ty nejmenší připomínky vichrem zničených existencí. Už za pár dní vjede do míst těžká technika. Nejničivější tornádo za poslední půlstoletí srovnalo se zemí třetinu města. Zmizely celé čtvrti, zůstaly vzpomínky.

„Našla jsem pár rodinných fotek, dokonce i pár alb. Jinak nezůstalo skoro nic, dokonce ani zubní protézu nemám,“ říká jedna z přeživších, obyvatelka Joplinu Eva Bowarová. „Slyšíte strašný zvuk, jako nákladní vlak. Nevím, jak dlouho to trvalo, jestli minutu nebo deset. Nebyl jsem schopný vnímat,“ přidává vzpomínku jeden z místních, Jason Diller.

Pětasedmdesátiletá Sally Adamsová přečkala tornádo ve sklepě s Biblí v ruce. Přesto o pár dní později figurovala hned na prvním místě v prvním oficiálním seznamu pohřešovaných osob. „To, že jsme přežili tuhle hrůzu, má nějaký smysl,“ myslí si.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Na dvorku jí přistál několikatunový pick-up. Z domu, kde žila 43 let, zůstaly jenom základy a zbytky zdí. Vnuci jí teď pomáhají zachránit z trosek to nejcennější. Adamsovi na poslední chvíli stačili vynesené věci zase ukrýt před blížící se bouří. Podobná varování tu patří k životu, po neděli je ale všichni berou úplně jinak. „Když zazní hrom hned po blesku, končíme, musíme hned pryč,“ shodují se obyvatelé Joplinu.