O „novém Barrosovi“ se bude hlasovat za týden

Brusel - O novém předsedovi Evropské komise bude Evropský parlament hlasovat již příští středu 16. září na plenárním zasedání ve Štrasburku. Rozhodli o tom dnes šéfové jednotlivých parlamentních frakcí. Jediným kandidátem volby je současný předseda José Manuel Barroso, kterého na funkci nominovalo všech 27 členských států EU.

„Dnešní setkání šéfů parlamentních frakcí dospělo k jasnému rozhodnutí, které vysílá silný signál občanům Evropské unie. V časech hospodářské krize si nemůžeme dovolit pokračovat v politickém vakuu. Musíme se pohnout dopředu a rozhodnout, zda Barroso bude, nebo nebude předsedou Evropské komise dalších pět let,“ řekl novinářům předseda EP Jerzy Buzek.

Barrosovo zvolení závisí na tom, zda se mu podařilo získat hlasy některých socialistických poslanců, jejichž frakce je druhá nejsilnější v EP. Lidovci, kteří jsou největší, 53letého portugalského expremiéra bezpochyby podpoří, protože k němu jako k politikovi pravého středu mají většinou blízko. Podle deníku Financial Times současný šéf EK podporu socialistů nicméně získal ve středu, když jim mimo jiné přislíbil, že v nové komisi najde místo i pro socialistické politiky.

Stále není jasné, zda Barroso získá v Evropském parlamentu absolutní většinu z celkových 736 poslanců, tedy 369 hlasů. Ke zvolení mu sice stačí nadpoloviční většina z odevzdaných hlasů, ale to by mohlo oslabit jeho mandát.

Socialistům se původně nelíbilo, že by se volba měla uskutečnit ještě před říjnovým irským referendem o Lisabonské smlouvě, které bude mít zcela zásadní vliv na budoucí uspořádání unie a na sestavování nové komise. Klíčovou roli ale mohly sehrát personální ambice socialistických lídrů. Lidovci podle Financial Times údajně pohrozili německému šéfovi socialistické frakce Martinu Schulzovi, že potopí jeho snahu být předsedou Evropského parlamentu ve druhé polovině volebního období. V současnosti tuto funkci zastává lidovec Buzek, ale počítá se všeobecně s tím, že jej za 2,5 roku vystřídá právě Schulz.

Evropský parlament
Zdroj: ČT24