Novozélandské peklo: Ve městě Christchurch bojují s plameny i vojáci

V novozélandském městě Christchurch zuří lesní požáry, které vyhnaly z domovů stovky lidí. Jedenáct domů už živel zničil. Hasičům v boji s plameny pomáhají vojáci. Jeden z pilotů zemřel, když se zřítil jeho vrtulník.

Christchurch je druhé největší město Nového Zélandu, které leží na Jižním ostrově. Požár vypukl v pondělí na dvou různých místech na suchých kopcích jižně od Christchurch. Později došlo k jeho spojení a nyní zuří na území o rozloze 1800 hektarů.

Nový Zéland nasadil do akce 130 hasičů, 14 vrtulníků a tři letouny. Hasičům pomáhá s živlem i armáda. Voják David Steven Askin, který zahynul v úterý, dostal dříve medaili za statečnost, když v době svého nasazení v Afghánistánu v roce 2011 zachraňoval hosty v obléhaném hotelu, uvádí BBC.

Evakuace se týká asi 400 obydlí, další stovky lidí se ale rozhodly oblast opustit, i když nemusely. Místní obyvatelé vytvořili facebookovou skupinu, kde nabízejí zasaženým lidem střechu nad hlavou.

O třípodlažní dům přišli třeba Doug a Vikki Pflaumovi. „Táta slzel, je to srdcervoucí, ale drží se,“ podotkla jejich dcera.

Požáry takového rozsahu jsou na Zélandu poměrně bezprecedentní. Zatím se neví, zda někdo požár založil úmyslně, premiér pouze poznamenal, že to „vypadá podezřele“. Podle serveru stuff.co.nz způsobil první požár „problém s elektřinou“.

Kvůli stále se měnícímu směru větru nelze další šíření plamenů předvídat. Obyvatelé byli proto upozorněni, aby byli připraveni reagovat na případnou další výzvu k evakuaci.

Úřady také vydaly varování před kouřem šířícím se v oblasti města. Pokud budou mít lidé potíže s dýcháním, mají urychleně navštívit lékaře.