Nižší pokuta pro Varšavu. Za existenci orgánu trestajícího soudce zaplatí „jen“ 500 tisíc eur denně

Soudní dvůr Evropské unie snížil pokutu pro Polsko kvůli justiční reformě z milionu eur (22,4 milionu korun) na polovinu – denně tak nyní zaplatí v přepočtu necelých 12 milionů korun. Unijní soud potrestal Varšavu v říjnu 2021 za to, že se nepodřídila jeho nařízení zrušit disciplinární komoru nejvyššího soudu trestající soudce. Sporný justiční orgán podle Evropské komise nesplňuje unijní standardy nezávislosti a nestrannosti.

Polsko 10. března požádalo soud o zrušení nebo snížení uvalené pokuty. Tvrdí, že po legislativních změnách zcela splnilo své povinnosti vyplývající z dřívějších předběžných opatření, uvedl v pátečním odůvodnění unijní soud.

Varšava již nahradila disciplinární komoru novým orgánem, podle kritiků se tím však problém zásahů politické moci do nezávislosti soudců nevyřešil.

„Místopředseda (soudního dvora EU) došel k závěru, že opatření přijatá Polskem nejsou dostatečná k zajištění prozatímních opatření uvedených v rozhodnutí ze 14. července 2021,“ sdělil nyní soud. Definitivní verdikt vynese 5. června.

Nejvyšší soudní instance EU předloni v červenci konstatovala, že disciplinární komora, která rozhoduje o postavení soudců a prokurátorů, jejich trestním stíhání a případném uvalení vazby na ně, není v souladu s unijním právem. Polská vláda následně oznámila, že činnost orgánu ukončí.

Evropská komise však v září 2021 konstatovala, že komora nadále pokračuje v projednávání dříve zahájených případů. Unijní exekutiva proto soud požádala o udělení pokuty.

Osekané peníze z fondů EU

Spor o kárný režim polských soudců je součástí širší pře o polskou justiční reformu, jejíž části podle unijní justice ohrožují nezávislost soudnictví v zemi. Pokutu by země měla platit až do doby, kdy se zcela podřídí příkazu soudu a sporný orgán přestane fungovat.

Pokuta je odečítána z prostředků Evropské unie určených Polsku. Varšava také nemůže čerpat miliardy eur z unijního fondu obnovy po pandemii covidu-19.

Varšava pochybení odmítá. Tehdejší náměstek polského ministra spravedlnosti Sebastian Kaleta označil rozhodnutí unijního soudu v roce 2021 za uzurpaci a vydírání. Polská vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) tvrdí, že soudní reformy jsou nutné, aby se systém zbavil zbytků komunismu.