Nizozemská policie zadržela na letišti Somálce podezřelého z terorismu

Haag - Nizozemská policie na amsterodamském letišti zadržela Brita somálského původu pro podezření z terorismu. Prokurátor sdělil, že se zjišťuje, zda není muž napojen na „jednu zahraniční militantní organizaci“. Muž cestoval z Liverpoolu přes Amsterodam do Entebbe v Ugandě. Zadržen byl ve chvíli, kdy už se jeho letadlo chystalo vzlétnout. Mluvčí prokuratury řekl, že Nizozemci zasáhli na základě upozornění britských kolegů. K jaké skupině by mohl zadržený patřit, neupřesnil. Britské úřady odmítly věc komentovat.

Nizozemská rozhlasová stanice NOS hlásila, že muž je údajně napojen na nejnebezpečnější somálskou islamistickou skupinu Šabáb. Ta se přihlásila k odpovědnosti za řadu atentátů včetně červencového útoku v Kampale, při němž zahynulo 76 lidí. Šabáb se hlásí k teroristické síti Al-Káida a jeho bojovníky pomáhají cvičit veteráni Al-Káidy z Iráku a Afghánistánu.

Počátkem září byli na amsterodamském letišti na žádost USA zadrženi dva muži, kteří letěli z USA do Jemenu. Byli podezřelí z teroristického spiknutí, ale nakonec byli bez jakéhokoli obvinění propuštěni. Bezpečnostní opatření na tomto letišti byla výrazně zostřena po incidentu z loňského prosince, kdy se nigerijský student údajně pokusil vyhodit do vzduchu letadlo s 289 lidmi na palubě na lince z Amsterodamu do Detroitu.