Newyorská policie rozbila mezinárodní gang podvodníků s kartami

New York - Newyorští policisté odhalili největší mezinárodní síť podvodníků s platebními kartami v amerických dějinách. Víc než sto lidí ukradlo z bankovních účtů v přepočtu celkem 240 milionů korun. Stačilo jim na to šestnáct měsíců. Na padělané karty kupovali hlavně drahou elektroniku. Gang fungoval nejen v USA, ale platební karty kradl také v Evropě, v Asii, v Africe a na Blízkém východě.

Luxusní hodinky, špičkové mobilní telefony, ale hlavně tablety a počítače od firmy Apple. Zadržené zboží v hodnotě 12 milionů korun představuje jen zlomek toho, co podvodníci díky ukradeným datům z platebních karet koupili. „Byla to nejdůležitější síť, jaká kdy byla v USA odhalena,“ řekl v pátek prokurátor newyorského Queensu Richard Brown.

Richard A. Brown, státní zástupce, Queens:

„Je to zdaleka největší a jedna z nejpropracovanějších krádeží bankovních údajů přes platební karty, jakou kdokoli z nás kdy viděl. Obvinili jsme 111 lidí z celého světa.“

Gang měl sídlo v New Yorku

Celkem bylo obviněno 111 lidí, z nichž 86 je již ve vězení, a po dalších 25 policie pátrá. Policie gang sledovala 16 měsíců. Mezinárodní síť měla základnu v New Yorku. Číšníci, prodavači a bankovní úředníci získávali od zákazníků při placení jejich osobní údaje. 

Ty se posílaly na druhý konec světa - do Asie, Afriky a Evropy, kde na jejich základě padělatelé vyráběli nové kreditní karty. „Falešnými kartami potom platili po celých Spojených státech. Kupovali hlavně drahou elektroniku, kterou pak zase prodávali za oceán, aby na tom ještě víc vydělali,“ konstatoval policista Ray Kelly.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)