New York zpřístupnil skoro milion historických fotek

New York - Newyorská radnice zpřístupnila na internetu databázi 870 000 fotografií zachycujících vývoj města od poloviny 19. století. Snímky zahrnují budovy ve městě i každodenní život, stejně jako archiv policejních fotografií zločinů. Projekt se připravoval čtyři roky. Archivní oddělení radnice vybíralo z celkem 2,2 milionu fotografií. Obvykle je pořídili anonymní zaměstnanci radnice. Řada snímků se již objevila v různých publikacích, ale byly dostupné jen v úřadovně archivu na Manhattanu.

Fotografie mohou online v digitalizované podobě využívat vědci, historici, filmaři i památkáři, prohlížet a sdílet na sociálních médiích, případně si je koupit vytištěné může každý. Online galerie zahrnuje i 800 tisíc barevných fotografií všech newyorských budov z poloviny 80. let. Z technických a finančních důvodů zatím není přístupných 720 tisíc snímků obdobné série všech newyorských budov z let 1939 až 1941, radnice má však v úmyslu online databázi dál rozšiřovat.

Vedle anonymů pracovali pro radnici i renomovaní fotografové své doby. Například Eugene de Salignac byl oficiálním fotografem newyorské správy mostů. Dnes zpřístupněná sbírka nabízí i jeho slavný snímek z roku 1914 zachycující deset natěračů na nosných kabelech Brooklynského mostu.