Nevidomý horolezec pokořil Gerlach

Košice – Na nejvyšší slovenskou horu dnes vystoupal nevidomý horolezec Jan Říha. Gerlachovský štít ve Vysokých Tatrách, který měří 2 654,5 metru, chtěl zdolat už v zimě, výpravu ale musel kvůli počasí odložit. Trasa včetně sestupu mu zabrala 13 hodin, zdravý horolezec to zvládne za osm. Jak řekl Říha zpravodaji ČT Ladislavu Kerekešovi, má v plánu pokořit nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

„Když člověk jde nahoru, tak si to prohlédne rukama; těma nohama se to hůř prohlíží,“ popisuje Říha způsob, jakým zdolává vrcholy. Přátelé si ho ale trochu dobírají. Jeho handicap totiž podle nich představuje výhodu: Neprožívá strach ze strmých útesů. Říhova spolulezkyně Eva Rajlichová přiznává, že si zkoušela lézt se zavřenýma očima. „Neušla bych ani deset metrů,“ uvedla.

Jan Říha
Zdroj: ČT24

Říha, který působil v Kanceláři prezidenta republiky, se narodil s vadou zraku. Aktivně sportoval již ve škole a k lezení se dostal na odborném učilišti pro zrakově postiženou mládež. Mezi horolezci se pohybuje od patnácti let a má za sebou řadu těžkých výstupů včetně Kilimandžára, Mont Blancu, Elbrusu, stěny El Capitana v Yosemitském národním parku nebo Macochy, kterou před rokem zdolal jako první nevidomý Čech. Dvakrát také absolvoval Pražský půlmaraton, letos poprvé zvládl i dvojnásobnou trať. Jeho cílem je prý „vylézt nejvýš, kam to jde“. Další cesta by se prý mohla uskutečnit zhruba za rok. Mezi plánované vrcholy patří Aconcagua, Denali, Carstensz Pyramid, Vinson a Mount Everest.