Netanjahu s „těžkým srdcem“ odvolal ministra vnitra Deriho

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli oznámil, že z funkce odvolává ministra vnitra a zdravotnictví Arjeho Deriho. Odvolání lídra izraelské ultraortodoxní strany Šas a premiérova významného spojence přichází po středečním rozhodnutí nejvyššího soudu. Ten Derimu zakázal zastávat ministerskou funkci kvůli minulým trestným činům i jeho slibu, že se vzdá politického života v rámci dohody o vině a trestu. Tu uzavřel loni poté, co byl obviněn z daňových deliktů. Píše o tom list The Times of Israel.

Netanjahu odvolání Deriho oznámil při zasedání kabinetu v Jeruzalémě. Uvedl přitom, že tak činí „s těžkým srdcem“ a že najde legální způsob, jak bude Deri moci nadále sloužit Izraeli.

Deri oznámil, že zůstane ve vedení své strany a bude pomáhat vládě v prosazování její agendy. Zároveň chce pokračovat jako poslanec.

Deriho odvolání nabude platnosti do 48 hodin. Do té doby bude Netanjahu muset oznámit, kdo resorty po Derim převezme.

Problém pro koalici

Očekává se, že Deriho odvolání otřese Netanjahuovou koalicí, která je podporována ultranacionalistickými a ultraortodoxními stranami, včetně Šasu, který je třetí nejzastoupenější stranou ve vládě, píše AP. Podle ní lze očekávat, že Deriho ve funkci alespoň dočasně nahradí jiní členové Šasu.

Deri byl loni odsouzen kvůli porušování daňových zákonů a před dvaceti lety také za braní úplatků ve funkci ministra vnitra. Pak strávil skoro dva roky ve vězení.