Německý Lidl sledoval své zaměstnance skrytými kamerami

Praha - Podle magazínu Stern se zaměstnanci Lidlu stali nedobrovolnými účastníky firemní reality show. Skryté kamery a odposlechy snímaly každý jejich pohyb u pokladen, mezi regály, ale i v zázemí obchodů. Podle vedení společnosti měla opatření pouze zamezit krádežím. Z firemních záznamů, podle nichž redaktoři Sternu kauzu odkryli, ale vyplývá, že vedení mělo detailní přehled o tom, kdo se vyhýbá práci, kdo koho nesnáší, kdo přichází zpocený a nebo tráví moc času na toaletě.

Odhalení magazínu Stern dostalo řetězec Lidl v Německu do problémů. Jeho redaktoři zjistili, že manažeři obchodu nechali své zaměstnance sledovat detektivy a kamerami. Pod kontrolou tak měli nejen jejich pracovní nasazení, ale i soukromí včetně četnosti pobytu na toaletách. Případ už vyšetřují úřady a řetězec čelí kritice odborů, politiků i médií.

„Je to společensko-politický skandál. Nejde tu jen o porušení zákonů o ochraně osobních dat, ale přímo o porušení ústavy!“ uvedl maloobchodní expert odborů Achim Neumann. Vedení firmy přiznalo sledování ve dvou stovkách svých poboček, zásahy do soukromí svých zaměstnanců ale už podle slov manažera řetězce Jürgena Kissebertha ukončilo: „Detektivy jsme už stáhli. Chceme teď podobným věcem zamezit.“

Vedení Lidlu všem zaměstnancům zaslalo omluvný dopis. Přesto mu teď ale hrozí pokuty a soudy. Případem se totiž začal zabývat německý úřad na ochranu osobních údajů a odbory vyzývají pracovníky k žalobám.