Německo chystá terminál pro LNG u Rujány. Místní se obávají o turistický ruch

Události: Spor o LNG na Rujáně (zdroj: ČT24)

Německo dál hledá náhradu za ruský plyn. Rok po přerušení dodávek sází spolková vláda stále víc na zkapalněný zemní plyn LNG. Brzy by měl nahradit polovinu suroviny proudící původně z Ruska. U Rujány začne v příštích dnech stavba čtvrtého terminálu, navzdory protestům místních.

Binz na Rujáně má lázeňskou architekturu z dob císařství. Je to vyhledávaný turistický cíl. Stejně jako přístav v Mukranu, kde má vzniknout nový terminál na zkapalněný plyn. Na něj se v Binzu ale koukat nechtějí.

„V současné době předpokládáme minimální ztrátu ve výši dvacet procent. Jedná se skutečně o miliony eur, o které v turismu přijdeme. Na ostrově Rujána lidé žijí z cestovního ruchu, a proto se bojíme,“ vysvětluje starosta Binzu Karsten Schneider.

Projedou i velké tankery

V nedalekém Lubminu už plovoucí terminál je, funguje od letošního ledna. Kvůli mělčinám má ale omezenou kapacitu. Velké tankery s LNG se k němu nedostanou. Do Mukranu na Rujáně ano. Proto má v místním přístavu podle vládních plánů vzniknout další terminál.

Z Mukranu pak plyn poteče po dně Baltského moře kolem Rujány do Lubminu, kde se napojí do německé sítě.

Trubky pro padesát kilometrů dlouhý podmořský plynovod jsou připravené. První fáze stavby už dostala povolení.

Rujána LNG
Zdroj: ČT24

Není terminálů už příliš?

Plánovaných šest terminálů na zkapalněný plyn má v budoucnu dodávat třicet miliard kubíků. Podle kritiků jich je zbytečně mnoho.

„Z našeho pohledu Německo nepotřebuje další terminál a Evropa také ne. Protože jsme mezitím vybudovali dostatečné kapacity plynu v Evropě,“ domnívá se expert na energetiku NABU Steffen Laube.

Česko projekt vítá

Zato Česko projekt na Rujáně podporuje. Z Mukranu a Lubminu chce v budoucnu odebírat plyn.

„Rozhodně nejenom ČR by z toho mohla benefitovat, ale vedle východoněmeckých spolkových zemí by se určitě našly i další země, které by s využitím té stávající infrastruktury mohly mít přístup k poměrně výhodnému LNG,“ říká český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Plyn z Mukranu byl měl pod mořem začít proudit na začátku příštího roku. Nejen lázeňské město Binz, ale i ochránci přírody se ale u soudu pokusí stavbu zastavit.