Několikahodinová střelba ze střech a desítky mrtvých v ulicích. Reportér ČT zrekonstruoval sled majdanských událostí

Ani pět let po krvavých násilnostech na kyjevském náměstí Nezávislosti, známém také jako Majdan, nejsou známi a usvědčeni všichni viníci. Během jediného týdne pouličních střetů zemřelo v centru ukrajinské metropole a dalších městech 107 demonstrantů a třináct policistů. Reportér ČT Jakub Szántó se vrátil na místo nejkrvavějších bojů, kde průběh událostí zrekonstruoval.

Drama začalo hned ráno, kdy ochranka majdanského protestu zajala jednotku mladých policistů. V 8:20 pak zaútočila z kopce nad náměstím speciální jednotka Berkut. Když obušky a tyče nestačily, zahájili její muži střelbu z nově vydaných automatických zbraní. 

Štáb České televize v té chvíli natočil na straně odpůrců vlády skupinu s útočnými puškami. Z boku Majdanu si jich všiml také fotograf Jevgenij Maloletka. „Bylo jich maximálně deset. Schovávali se za sloupy. Měli různé pušky. Dvojhlavňové a taky samopalné zbraně. Chápu to tak, že přebíhali z jednoho místa na druhé, aby vytvořili dojem, že jich je hodně,“ popisuje Maloletka.

Události: Jakub Szántó z ukrajinského Majdanu připomíná sled tehdejších událostí (zdroj: ČT24)

Kvůli nečekané palbě se policisté v 9:45 stáhli zpět na kopec nad Majdanem. Skupinky demonstrantů se vydaly za nimi. Tehdy zahájili palbu odstřelovači ze střech vládních budov. Instytutská ulice zrudla krví. Největší masakr se pak odehrál na vrcholu kopce nad Majdanem hned vedle stanice metra. Boje neznalí demonstranti vyzbrojení jen ukořistěnými policejními štíty se pro profesionální odstřelovače stali snadným cílem. 

Soustředěná palba na Instytutské ulici skončila ve 13:15. To už na dlažbě ležely v krvi desítky mrtvých. Snajpři ale na střechách zůstali a jejich ojedinělé výstřely dál kosily náhodně vybrané civilisty.

Majdan
Zdroj: ČT

V 16:58 zavraždili Mariji Kvjatovské manžela Vladimíra přímo před očima. „Stáli jsme spolu a mluvili. Najednou zazní výstřel a jeho zabili. Tedy, v tu chvíli ho zranili, zemřel až v nemocnici. Hned jsme se k němu vrhli, abychom zjistili, kam ho zasáhla střela,“ vzpomíná Kvjatovská.

Ani po pěti letech se nepodařilo vyšetřit, kdo vydal rozkaz střílet. Sesazený prezident Viktor Janukovyč dostal v nepřítomnosti za velezradu trest 13 let. Spolu s ním uprchli do Ruska i policejní velitelé. Na potrestání čeká ve vazbě jen patnáct nižších důstojníků.