Největší tragédii v historii českého horolezectví způsobil pád laviny v Peru

Lima - Poslední květnový den roku 1970 postihlo Peru nejničivější zemětřesení v historii země. Otřesy půdy daly do pohybu mohutnou lavinu ledu, zeminy a kamení, která smetla několik vesnic v okolí Huascaránu. Druhá lavina zasypala základní tábor čtrnácti československých horolezců. Výprava získala tragický primát - poprvé v dějinách horolezectví zahynula celá expedice do jednoho muže.

Liberečtí a jablonečtí horolezci původně chtěli zdolat nejvyšší vrchol severoamerického kontinentu Mount McKinley, to jim však bylo z politických důvodů znemožněno, neboť dle vládnoucích komunistů nebylo vhodné cestovat na území USA. Místo Aljašky si tak horolezci zvolili nejvyšší vrchol peruánských And, Huascarán. Výpravu provázela už od počátku smůla, během aklimatizačních a průzkumných výstupů dokonce zahynul jeden z jejích členů. To nejhorší na horolezce ale ještě čekalo.

31. května postihlo Peru nejzhoubnější zemětřesení v jeho historii, které zničilo 250 měst a obcí. Jeho následkem byl rovněž pád kamenné laviny, která zavalila dvě městečka v údolí řeky Santa a zabila přes 20 tisíc lidí. Zemětřesení spustilo i další lavinu ze severní stěny Huascaránu, která pohřbila tábor českých horolezců.

  • Dobový tisk zdroj: www.horolezeckaabeceda.cz
  • Huascaran zdroj: www.horolezeckaabeceda.cz

Rozsah katastrofy byl takový, že zpočátku nikdo netušil, co se v dalekém Peru stalo, první zprávy z oblasti, v níž se čeští horolezci nacházeli, byly nadějné. Už 5. června ale hlásila japonská horolezecká výprava, které se podařilo zemětřesení i následný pád laviny přežít, že Češi byli zasypáni. Pátrání pokračovalo, 11. července ale bohužel chilský záchranný tým našel všechny členy české expedice mrtvé.

Více informací o expedici Peru 1970 najdete na webu Horolezecká abeceda.

Československo tehdy přišlo v Peru o elitu horolezectví. Ve výpravě byl i známý fotograf Vilém Heckel, který byl ve svých 52 letech jejím nejstarším členem. Československé horolezectví tak získalo smutné prvenství. Jedná se o první horolezeckou expedici, ze které se nikdo nevrátil.

Československo přišlo o svou elitu horolezectví:

Arnošt Černík, Milan Černý, Jiří Jech, Jaroslav Krecbach (ve 24 letech nejmladší člen výpravy), Miloš Matras, Ladislav Majsner, Milan Náhlovský, Bohumil Nejedlo, Zdeněk Novotný, Jiří Rasl, Svatopluk Ulvr a Václav Urban. Ve výpravě byli i fotograf Vilém Heckel, který byl ve svých 52 letech nejstarším členem výpravy, a akademický sochař Valerián Karoušek.