Nejméně tři mrtví při výbuchu a požáru v obytném domě v Moskvě

Moskva  - Nejméně tři lidé zemřeli při výbuchu a následném požáru v obytném domě v Moskvě. Ve výškové budově, kde je asi 600 bytů, hořela tři poschodí. Podle dosavadních zpráv mohou za neštěstí neopatrní svářeči, kterým vybuchly tlakové lahve. Na místě zasahovalo 25 požárních týmů a desítka sanitek.

„Tři lidé zahynuli. Jejich totožnost a příčiny výbuchu se zjišťují,“ prohlásil moskevský starosta Jurij Lužkov, který se na místo neštěstí osobně vypravil. Nepředpokládá, že by výbuch mohli mít na svědomí teroristé. „Jsem přesvědčen, že to není tento případ,“ řekl. „Podle předběžných zjištění se tu jeden byt rekonstruoval. Výbuch nastal na záchodě, kde se svářelo,“ dodal. Parta, která dávala byt dohromady, si podle něj počínala naprosto neodborně. Podle neoficiálních vyjádření policistů nejspíše vybuchly svářečské bomby v jednom opravovaném bytu. Oficiálně však příčina exploze není dosud známa.

„Nejdříve jsem si myslel, že zahřmělo, ale pak jsem uviděl kotouče dýmu,“ vyprávěl očitý svědek, učitel z blízké školy. „Výbuch vyrval z domu kusy betonu, které dopadly na střechy zaparkovaných aut. Uvnitř naštěstí nikdo nebyl. Panika nevypukla, i když v domě bylo určitě více než tisíc lidí,“ dodal.

Obyvatelé domu byli evakuováni do blízké školy, kde stráví noc. Pro další dny jim starosta slíbil pohodlnější ubytování, než jejich byty budou opraveny.