Naše služby nejsou slepé, popírá Chovanec zaváhání ohledně islamistů

České bezpečnostní složky včas zachytily informace o konkrétním džihádistovi, který cestoval přes Prahu, a řádně až „nadstandardně“ je předaly partnerům, ujistil český ministr vnitra Milan Chovanec. Související dokumenty chce předat během jednání ministrů vnitra v Bruselu svému francouzskému kolegovi Bernardu Cazeneuvovi.

„Je to konkrétní osoba, ke které máme konkrétní údaje. A velice rád bych je v řádu měsíců zveřejnil, aby bylo zřejmé, že české bezpečnostní složky nejsou slepé a hluché,“ prohlásil český ministr.

Bernard Cazeneuve na setkání ministrů vnitra v Bruselu
Zdroj: Reuters/Eric Vidal

Právě Cazeneuve ve čtvrtek na tiskové konferenci v souvislosti s týden starými teroristickými útoky v Paříži potvrdil informace francouzských médií z justičních zdrojů. Podle nich jeden z francouzských džihádistů, kterého vyslýchali v srpnu po jeho návratu ze Sýrie do Francie, vypověděl, že mu údajný strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud nařídil cestovat přes Prahu, aby se vyhnul odhalení. Právě o pohybu tohoto muže měly podle Chovancova vyjádření čeští zpravodajci přehled.

Na Abbaouda byl napojen také džihádista, kterého v červenci zatkli v Istanbulu, když se pokoušel nasednout do letadla do Prahy s falešným švédským pasem.

Nemáme se za co stydět, je si jist Chovanec

Chovanec odmítl, že by teroristé či jejich komplici mohli přes ČR přecházet „bez povšimnutí“. Bezpečnostní složky totiž tyto osoby podle ministra zachytily a informace předaly nejen do Francie, ale také do další evropské země, přes kterou dotyční cestovali. „České bezpečnostní složky se nemají za co stydět,“ uzavřel český ministr.

Český premiér Bohuslav Sobotka už v pondělí po jednání se zástupci bezpečnostních složek prohlásil, že jeden z teroristů, který je spojovaný s útoky v Paříži, projížděl v minulosti dvakrát přes Česko – konkrétně před pěti a před sedmi lety. Informace zjistily české bezpečnostní orgány a předaly je francouzské straně.