Na severu Anglie se nesmí setkávat lidé z různých domácností, část Francie znovu nasazuje roušky

Události: Koronavirová situace v anglickém Manchesteru a Francii (zdroj: ČT24)

Britská vláda zpřísnila na severu Anglie některá opatření zavedená v boji s šířením koronaviru. Nově se spolu nesmí setkávat lidé z různých domácností. Opatření se týkají zhruba čtyř milionů lidí v metropolitní oblasti Manchesteru a částí hrabství Yorkshire a Lancashire. Kvůli rostoucímu počtu nově nakažených zpřísňují opatření také ve Francii. Ministr zdravotnictví Olivier Véran dal místním samosprávám možnost nařídit lokální povinné nošení roušek, čehož ihned využilo vedení regionu Hauts-de-France na severu země a nařídilo zakrývání obličeje ve městě Lille.

On-line přenos

Šíření koronaviru - červenec

  • 10:07
    Česko

    V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

  • 10:06

    Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

  • 10:06

    Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Obyvatelé severní Anglie se nově nesmějí navštěvovat doma nebo v barech, restauracích, obchodech a dalších volnočasových podnicích či svatostáncích. Do těchto zařízení však mohou jít s členy stejné domácnosti. Těm, kdo pravidlo poruší, hrozí pokuta až 100 liber (2900 korun). Dál však mohou chodit do práce. 

„Problém tohoto viru je, že se mu nejlépe daří při společenském kontaktu,“ vysvětlil britský ministr zdravotnictví Matt Hancock, proč se vláda rozhodla ke zpřísnění opatření. „Úplně rozumím tomu, jaký to má lidský dopad, ale bohužel takhle se ten virus přenáší,“ dodal.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová v souvislosti s vývojem epidemie v severní Anglii varovala před cestami v obou směrech: „Důrazně radím všem, kdo plánují cestovat do zasažených oblastí severní Anglie, nebo těm, kdo plánují z těchto oblastí cestovat do Skotka, aby své plány zrušili.“

Rozvolňování se odkládá, fanoušci se na tribuny hned tak nevrátí

Velká Británie kvůli vzrůstajícímu počtu případů odloží nejméně o dva týdny na 1. srpna plánované uvolnění dalších restrikcí. Od začátku srpna chtěla vláda povolit provoz některých volnočasových zařízení, jako jsou kasina či bowlingové herny, otevřít koncertní a konferenční sály nebo zvýšit možný počet hostů na svatbách. Na tribuny se také s určitými omezeními měli vrátit sportovní fanoušci.

„S narůstajícími počty (infekcí) jsme vyhodnotili, že bychom teď měli zbrzdit, abychom virus udrželi pod kontrolou,“ oznámil premiér Boris Johnson.

Velká Británie ve čtvrtek oznámila nejvyšší denní přírůstek nakažených za více než měsíc. Za 24 hodin se infekce prokázala u 846 lidí. Za poslední dva dny se jedná o třetinový nárůst. Ve středu přibylo 763 infikovaných, zatímco v úterý 581. V zemi se 67 miliony obyvatel se od počátku epidemie nákaza potvrdila u více než tří set tisíc lidí, z nichž 46 tisíc zemřelo.

Studio ČT24: Protikoronavirová opatření ve Francii (zdroj: ČT24)

Lidé v Lille si musí nasadit roušky

Ve Francii se sedmidenní klouzavý průměr nově potvrzených infekcí za 24 hodin poprvé od první půlky května dostal na hranici 1000. Úřady doufají, že lokálně přijatá opatření budou mít dostatečný účinek, aby nebylo nutné přistupovat k novému zavádění celospolečenských restrikcí, které mají zdrcující dopad na ekonomický život.

Prefekt regionu Hauts-de-France, v němž leží více než milionové Lille, nařídil nošení roušek všude tam ve městě, kde je velká koncentrace osob. Týká se to tedy například pěších zón, parků či nábřeží. Příkaz platí nejprve na měsíc s možností prodloužení a za jeho porušení může policie uložit pokutu ve výši 135 eur (asi 3500 korun).

Jak uvedl zpravodaj ČT24 ve Francii Jan Šmíd, opatření jsou zejména preventivní, a to kvůli tomu, že většina Francouzů čerpá dovolenou v srpnu. „Lze tedy očekávat, že právě v srpnu bude Francie na cestách, opatření tak mají zabránit dalšímu rychlému šíření nákazy,“ uvedl Šmíd.

„Pokud ale bude trend pokračovat tak, jak pokračuje, tedy kolem tisícovky nově potvrzených případů denně, nelze čekat žádná další plošná opatření nebo uzavírání hranic,“ dodal zpravodaj. 

Francouzské úřady ohlásily ve čtvrtek dalších 1377 nově potvrzených nálezů covidu-19, čímž se tam jejich celkový počet od začátku pandemie vyšplhal na 186 tisíc. Nárůst v zemi přitom přichází nedlouho po nástupu podobného trendu ve Španělsku.