Na kábulskou modlitebnu sikhů zaútočil terorista, nejméně 25 lidí zemřelo

Při útoku na modlitebnu sikhů v centru Kábulu zahynulo 25 lidí. Osm lidí bylo zraněno. Oznámilo to afghánské ministerstvo vnitra, podle něhož útočil člen teroristické organizace Islámský stát (IS). Organizace se k akci také sama přihlásila.

V modlitebně bylo v době útoku zhruba dvě stě lidí. Původní zprávy hovořily o útoku několika ozbrojenců, podle nové informace ministerstva vnitra byl však útočník pouze jeden.

Ve svatyni při náhodné palbě postřílel 25 lidí a osm jich zranil. Věřící držel několik hodin jako rukojmí, když se členové afghánských speciálních sil spolu se zahraničními vojáky snažili budovu vyklidit. Mluvčí ministerstva zdravotnictví potvrdil, že mezi mrtvými je dítě.

Podle Mohana Singha, jednoho ze svědků, který skončil se zraněním v nemocnici poté, co se na něj zřítila část stropu, byly na místě kromě střelby slyšet také granáty.

Protivládní islamistické radikální hnutí Taliban se od útoku distancovalo, jeho mluvčí řekl, že Taliban s napadením chrámu nemá nic společného. IS, který v Afghánistánu působí od roku 2015, se k útoku přihlásil po několika hodinách prostřednictvím své agentury Amak.

Sikhové se v Afghánistánu nestali terčem útoku poprvé

Sikhové jsou náboženskou skupinou původem z pákistánského Panždábu, významné postavení mají mnozí její příslušníci v Indii, kde žije velká sikhská komunita. V převážně muslimském Afghánistánu žije méně než tři sta rodin.

Při útoku v roce 2018 bojovníci IS v Dželálábádu zabili více než deset členů této komunity. Když zemi vládl Taliban, požadoval, aby se sikhové označovali žlutými páskami, což ale nebylo vynucováno, napsala agentura AP. V minulých letech mnoho sikhů a také hinduistů odešlo do Indie.