Na janovském mostu byla trhlina, ukazuje video. Z koryta řeky se podařilo odstranit obří kus betonu

Odklízení trosek janovského mostu postupuje rychle, šance na přežití už je mizivá (zdroj: ČT24)

Záchranářům v Janově se podařilo odstranit z koryta řeky Polcevera obrovský kus zříceného mostu. Hasiči tak mohou pátrat po případných obětech na dalších místech. Práce na chvíli zdržel požár mezi troskami, který způsobila jiskra z kotoučové pily, jež zapálila sklad pod ruinami. Jeden z italských deníků mezitím zveřejnil video, které ukazuje prasklinu ve vozovce dva dny před tragédií. Vláda už nařídila kontrolu asi tří set dopravních staveb v zemi.

Odstranění trosek z koryta řeky bylo jednou z priorit kvůli hrozícím záplavám. Na místě zasahuje tisícovka lidí, z nichž zhruba 350 jsou hasiči, informovala janovská prefektura. „Samozřejmě se nezastavujeme, pracujeme celou noc,“ řekl stanici Sky TG24 vedoucí hasičů Marcella Battaglia. „Během operací se pracuje na směny,“ dodal.

Z mostu také začaly být odstraňovány vozy, které na něm zůstaly, mezi nimi zelené nákladní auto, které zabrzdilo jen pár metrů od propasti a jehož záběry později oběhly celý svět.

Místní deník Genova Quotidiano zveřejnil video natočené dva dny před pádem mostu. U pylonu, který se v úterý zhroutil, je na záznamu (00:34) vidět podélná prasklina ve vozovce.

Policie upřesnila, že při neštěstí zahynulo 38 lidí. Zraněných je patnáct a devět z nich zůstává v kritickém stavu. Podle nejnovějších informací se ale dál pohřešuje deset osob. Domy pod zbylou konstrukcí mostu muselo opustit přes šest set lidí, jimž hledá bydlení janovská radnice. Jeden z pilířů se totiž nebezpečně naklání.

„Celý prostor by se měl vyčistit a pak dojde na zbourání celého mostu. Bourání může trvat několik týdnů, měsíců. Při jeho stržení navíc podle starosty Janova nepůjde zachránit některé domy, které stojí pod pilíři. Podle italského deníku La Stampa přišla provozující firma s projektem ocelové konstrukce, která by měla stát v přepočtu 2,5 miliardy korun a hotová by měla být do konce roku 2019,“ uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Místní se shodují, že když po mostě projížděli, cítili vibrace. Snímky z doby před neštěstím ukazují odrolené pilíře a záplatovaná místa mostní konstrukce. „Dnes je míra zátěže úplně jiná a mosty se navíc dřív vypočítávaly na daleko lehčí vozidla,“ podotkl německý odborník Marco Schmidt. Po tragédii v Janově bude uzavřen Morandiho most v Beneventu: „Lepší mít nepohodlí než neštěstí,“ citoval list Corriere Della Sera starostu.

Morandiho most v Janově
Zdroj: Massimo Pinca/Reuters

Vláda zahájila proces odebrání licence správci mostu

Italský kabinet viní ze zřícení janovského mostu firmu Autostrade per l'Italia, která dálnici i s viaduktem spravuje. V pátek proto zahájila proces s cílem odebrat jí koncesi. Společnosti zaslalo ministerstvo dopravy dopis, kterým koncesi napadlo.

Šéf protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) Luigi Di Maio řekl, že pokud se soukromníci nedokážou o silnice patřičně starat, měl by správu nad nimi převzít stát.

Šéf euroskeptické Ligy Salvini připustil, že proces odejmutí koncese může trvat „několik týdnů nebo měsíců“, protože Autostrade využije svého práva na odvolání. Odejmutí koncese je možné v případě, kdy správce dálnice „hrubě neplní“ stanovené povinnosti. Autostrade má však za to, že bude schopna prokázat řádné plnění závazků.

Média navíc informovala, že v případě zrušení koncesionářské smlouvy, jejíž platnost končí až v roce 2042, by měl správce nárok na náhradu ušlého zisku v řádu miliard eur. Stát může na druhou stranu v případě, že provozovatel nedodrží smlouvu, vymáhat pokutu až 150 milionů eur (3,9 miliardy Kč).

Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování. Prokuratura chce viníka obvinit z vícenásobného usmrcení z nedbalosti, zavinění katastrofy a z ohrožení bezpečnosti dopravy. Prokurátor Francesco Cozzi později informoval, že zatím nikdo není vyšetřován a nejprve musí být zjištěny příčiny neštěstí.

Ministerstvo dopravy ve čtvrtek pozdě večer spustilo paralelní vyšetřování. Poskytlo provozovateli 15denní lhůtu, aby dokázal, že svým smluvním závazkům dostál, a požaduje, aby společnost znovu postavila most na vlastní náklady. Firma ihned po neštěstí tvrdila, že by stavbu dokázala znovu vystavět za pět měsíců. 

Klíčový janovský přístav musel omezit provoz

Tragédie kromě dopravy v Janově nepříznivě ovlivní také ekonomiku. Kvůli dopravním omezením byl nucen přejít do sníženého provozu i janovský lodní přístav. Ten je jedním z největších v Itálii – zaměstnává kolem padesáti tisíc lidí. Kvůli přerušenému železničnímu spojení teď přístav nebude schopen odbavit kolem dvou milionů kontejnerů. Janov je odříznut od spojení s Lombardií, Piedmontem i Francií, které jsou jeho hlavními obchodními cíli.

Rakve s pozůstatky obětí v Janově
Zdroj: Massimo Pinca/Reuters

První oběti neštěstí budou pohřbeny v pátek, oficiální státní pohřeb se ale uskuteční až v sobotu – ta bude zároveň dnem národního smutku. Pohřbu se zúčastní prezident Sergio Mattarella i premiér Giuseppe Conte. Některé rodiny se ale rozhodly oficiální pohřeb bojkotovat, jelikož pád mostu podle nich způsobila nedbalost.

„Můj syn se nestane číslem ve výčtu mrtvých, které zabilo nedodržování závazků pro Itálii typické. Postarám se o to, aby se on i ostatní dočkali spravedlnosti. Nestojíme o fraškovitý pohřeb, chceme obřad doma, v našem kostele v Torre del Greco. Žal je naše osobní věc, (politická) přehlídka ničemu nepomůže. Dnes začíná naše válka o spravedlnost a pravdu, která nikdy neskončí,“ napsal na sociálních sítích Roberto Battiloro.