Místo stíhaček bude jídlo pro chudé

Bagdád - Irák odložil nákup 18 amerických letadel F-16 a použije ušetřené peníze na nákup potravin pro chudé. Oznámila to tamní vláda. Letos měla zaplatit první splátku ve výši miliardy dolarů, kabinet ale rozhodl, že v současné situaci si země nákup nemůže dovolit. O prodeji nepotřebných letadel L-159 s Irákem vyjednává také česká armáda, ty mohou sloužit i k výcviku pilotů právě na F-16.

Irák dá miliardu dolarů místo na stíhačky na chudé. „Budeme letos tyto peníze nutně potřebovat na financování jiných věcí. Domníváme se, že si nemůžeme dovolit koupit letadla F-16,“ prohlásil dnes mluvčí Alí Dabbagh. Irák si tak zřejmě na 18 amerických stíhaček, které měl koupit, ještě počká. 

Irácký vzdušný prostor nyní střeží američtí piloti a bezpilotní letadla. Velení irácké armády tvrdí, že Irák v ochraně svého vzdušného prostoru nebude soběstačný do roku 2020. 

Nejprve se navíc bude muset Irák vypořádat sám se svými problémy. V Bagdádu dnes protestovaly stovky lidí, kterým se nelíbí, že vláda země, která má jedny z největších ropných zásob na světě, není schopna domácnostem zaručit pravidelný přísun elektřiny a vody. Dnes demonstranti nesli plakáty s přeškrtnutým svatovalentinským srdcem a dožadovali se spravedlivého rozdělení ropných příjmů. „Měli byste si vzít lekci z Egypta a Tuniska,“ volali na adresu své vlády.