Místo parku má stát v Jekatěrinburgu nový pravoslavný chrám. Tisíce lidí protestují

Události ČT: Spor o chrám v Jekatěrinburgu (zdroj: ČT24)

Už několik dní protestují tisíce lidí v ruském Jekatěrinburgu proti stavbě pravoslavného chrámu. Církev a radnice chtějí novým kostelem připomenout založení města, mnohým obyvatelům se ale nelíbí, že stavbě má ustoupit oblíbený park. Do sporu se vložil i šéf Kremlu Vladimir Putin. Hlava státu navrhuje situaci vyřešit průzkumem veřejného mínění, lidé se ale obávají manipulací.

Nikde v Rusku nereagovali lidé na záměr postavit pravoslavný chrám tak kriticky jako v Jekatěrinburgu. Obyvatelé podle médií nemají nic proti chrámu samotnému, ale nelíbí se jim, že se nestaví na historickém místě, nýbrž v parku.

Úřady se stavby, kterou podle médií financují i manažeři místních těžebních společností RMK a UGMK, nehodlají vzdát. Projekt brání i církev. „Vaše přání neodpovídá tomu, co si přeje značná část občanů,“ tvrdí odpůrcům nového kostela pravoslavný kněz Maxim Minjajlo.

Ruská pravoslavná církev by ráda chrám svaté Kateřiny postavila do roku 2023. Jekatěrinburg, který je čtvrtým největším městem Ruska, v tom roce oslaví 300 let od svého založení.

Nový kostel má nahradit chrám zničený bolševiky v roce 1930. Ti v Jekatěrinburgu v červenci 1918 vyvraždili carskou rodinu, zhruba týden před dobytím města československými legionáři.

Protestující chtějí, aby chrám stál jinde

První dny protestu byly bouřlivé. Demonstrující park obsadili a posléze se střetli se stoupenci církve a s bezpečnostními složkami. Policie zadržela bezmála sto lidí, přes třicet jich skončilo ve vězení s dvou- až desetidenními tresty. Do demonstrací se zapojily tisíce lidí, okolí stavby bylo oploceno.

„Myslím, že v našem městě jsou jiná důstojná místa, kde může stát a zlepšit prostředí,“ myslí si místní obyvatel Vladislav Děrevjanič. „V okruhu dvou kilometrů je už asi patnáct chrámů,“ komentuje plánované místo stavby aktivista Viktor Barmin.

Gubernátor Sverdlovské oblasti Jevgenij Kujvašev už podle agentury DPA oznámil, že úřady připravily seznam nejméně čtyř jiných míst, kde by chrám mohl stát. Zatím ho ale nezveřejnily. 

Putin navrhuje průzkum, lidé se obávají manipulací

Události už přesáhly hranice města, řešení k uklidnění situace nabízí i Kreml. „Způsob je jednoduchý, a to provést průzkum veřejného mínění. Menšina se musí podřídit většině,“ uvedl prezident Putin.

Starosta Jekatěrinburgu chvíli po vystoupení Putina protestujícím oznámil, že vedení města se návrhem prezidenta začne zabývat. Pod tlakem veřejnosti město zastavilo práce na staveništi. „Žádné výkopové práce tu nebudou, vše zůstane tak, jak je,“ oznámil starosta Alexandr Vysokinskij.

Úřady nechtějí referendum, ale průzkum veřejného mínění, který je podle nich minimálně desetkrát levnější a rychlejší. Lidé se ale obávají manipulací. „Referendum je o něco těžší zfalšovat, protože je možné pozvat pozorovatele ze zahraničí,“ míní obyvatel města Alexandr Carikov.

Vedení města už začalo průzkum připravovat. Trvat by měl zhruba dva týdny. Není ale jasné, kdy se bude konat, ani jak budou znít případné otázky.