Microsoft spustil Windows 11, rozjedou se jen na nejnovější technice

Americká softwarová společnost Microsoft uvedla na trh nový operační systém Windows 11. Zdarma na něj mohou přejít všichni uživatelé dosavadní verze 10, pokud splní dlouhý seznam technických požadavků včetně speciálního bezpečnostního čipu či relativně nového procesoru. Jedenáctky se pak od úterý také začnou objevovat jako předinstalovaný systém nových notebooků a počítačů.

Produktový ředitel Windows Panos Panay uvedl, že nová verze operačního systému má za cíl zjednodušit uživatelům práci a že nepřináší žádný extrémní odklon od toho, na co jsou uživatelé zvyklí.

Jde o další v poměrně dlouhé řadě operačních systémů, které společnost z amerického Redmondu za dobu své existence představila. Windows jsou nejrozšířenějším operačním systémem pro osobní počítače na světě. Aktivní jsou nyní po celém světě v 1,3 miliardy přístrojů. Firma pravděpodobně ukončí podporu stávající verze Windows 10 v červnu 2025.

Oproti dřívějším verzím systému jsou jedenáctky vizuálně výrazně lákavější. Jedna věc ale možná uživatele překvapí, tlačítko Start totiž zmizelo ze svého tradičního levého rohu spodní části obrazovky a přesunulo se na střed nové lišty, jde ale nakonfigurovat podle potřeby. Systém nabízí také nový obchod Microsoft Store, nové aplikace pro doručenou poštu nebo nové centrum oznámení.

Podle redaktora serveru Technet.cz Václava Nývlta je i grafická změna natolik výrazná, že Microsoft musel přistoupit k vydání nové verze systému a nešlo pouze aktualizovat ten stávající Windows 10. „Uživatel si všimne především vizuálního přebalu, jsou to ale pořád Windows, takže když tomu uživatel věnuje třeba hodinu na rozkoukání, tak z toho nebude zmatený,“ říká Nývlt.

Redaktor Technet.cz Václav Nývlt o Windows 11 (zdroj: ČT24)

Bezpečnostní požadavky

K přechodu na nový systém nicméně musí mít zařízení splňující dlouhý seznam požadavků, včetně speciálního bezpečnostního čipu nebo relativně nového procesoru. S nabídkou na instalaci nového systému bude Microsoft uživatele Windows 10 oslovovat postupně. Firma předpokládá, že do poloviny příštího roku tuto nabídku obdrží všechna zařízení splňující požadavky.

„Windows 11 nejsou zásadně náročnější na systém, ale mají poměrně omezenou škálu procesorů, na kterých budou fungovat, takže počítače starší pěti let jsou víceméně mimo hru. Z důvodů zabezpečení používá určité prvky virtualizace, které ne každá část hardwaru starších počítačů zvládá,“ popisuje Nývlt.

Hodně vylepšená je podle něj v nových Windows práce s více monitory, lépe je udělaná práce s více okny na jedné ploše nebo práce v cloudovém rozhraní Microsoft. „Nepřišel jsem na nic, co by mi tam fundamentálně chybělo a nemohl jsem to nahradit něčím jiným,“ komentuje změny funkcí Nývlt.

Systém Windows 11 přichází i s novinkami v zabezpečení, uživatelům nabídne pokročilé metody šifrování dat a lepší ochranu před malwarem. „Výraznou novinkou je také odklon Microsoftu od hesel. Ta je totiž možné prolomit nebo ukrást. Windows 11 proto nabízí přihlašování prostřednictvím otisku prstu, rozpoznávání obličeje, fyzickými tokeny nebo jednorázovým SMS kódem,“ uvedl expert na kybernetickou bezpečnost Adam Koudela z ostravské firmy XEVOS, která je certifikovaným partnerem Microsoftu.

Třicet šest let na trhu

První Windows Microsoft představil už v roce 1985. O deset let později se systémem Windows 95 nabídl dnes známé tlačítko Start, které uživateli otevřelo nabídku základních programů. V roce 2001 přišel obchodní megaúspěch v podobě systému XP. Ten se stal na dlouhé roky nejpoužívanějším operačním systémem.

Mezitím ale přišla Vista. Systém z roku 2006, který spoustě lidem ležel v žaludku kvůli ceně, nekompatibilitě s dřívějšími programy a vysokým požadavkům na počítačovou techniku. A pro firmu se stal marketingovou i prodejní katastrofou. Reputaci napravily „sedmičky“, které měly fungovat i na levnějších noteboocích a proti svému předchůdci slibovaly rychlejší náběh systému a přívětivější uživatelské prostředí.

Tři roky po uvedení se staly „sedmičky“ nejpoužívanějším systémem, když konečně nahradily systém XP. Teď tedy přichází verze o čtyři čísla vyšší a její ambicí je nahradit Windows 10, které drží zhruba osmdesát procent trhu a které uvedla firma na trh v roce 2015. Vývojář Microsoftu Jerry Nixon tehdy tvrdil, že půjde o poslední verzi tohoto operačního systému.