Metrák mailů Palinové asi nic senzačního neodhalí

New York - Aljaška zveřejnila přes 24 000 stran e-mailů své bývalé guvernérky Sarah Palinové. Vyhověla tak po třech letech žádosti médií z doby minulé prezidentské kampaně, kdy politička kandidovala na viceprezidentku USA. Nic převratného se ale v její poště neočekává, média přesto mailům možné uchazečky o republikánskou nominaci na prezidenta věnují velkou pozornost. E-maily pocházejí z období od jejího nástupu do funkce na konci roku 2006 do září 2008.

Aljašská vláda e-maily zpřístupnila v hlavním městě tohoto amerického státu Juneau, kam se lze dostat jenom letadlem anebo lodí. Zástupcům médií je předávala v krabicích, protože elektronickou kopii údajně nebylo možné pořídit. Jeden soubor e-mailů se vešel do šesti krabic. V úvahu přichází ještě možnost nechat si dokumenty zaslat poštou, takové zdržení si ale americká média kvůli konkurenčnímu boji nemohou dovolit. Média budou poštu postupně převádět do elektronické podoby a umisťovat na internet.

Reportéři a fotografové si více než sto kilogramů papíru převzali v pátek v malé kanceláři v Juneau. Některá média, například deníky The Washington Post a The New York Times, vzhledem k velkému počtu dokumentů požádala čtenáře o pomoc při jejich zpracování.

Rozhovor s Danielem Anýžem (zdroj: ČT24)

Otázkou ovšem je, zda přinesou nějaké nové informace. Od okamžiku, kdy o ně média na základě zákona o přístupu k informacím během volební kampaně v roce 2008 požádala, uplynulo hodně času a o Palinové je mezitím známo takřka všechno.

Vyřízení žádosti o e-maily se zdrželo kvůli počáteční neochotě kanceláře tehdy ještě úřadující guvernérky poštu zveřejnit. Později se aljašská vláda odvolávala na technické problémy. Kancelář Palinové také původně za e-maily požadovala 15 milionů dolarů. Poplatek za jejich zpřístupnění nakonec klesl na nynějších 725,97 dolaru za jeden soubor. Politička z úřadu guvernérky odstoupila v červenci 2009. Jako důvod označila obrovské výdaje na právníky, které Aljaška musí vydávat na řešení údajně neopodstatněných stížností jejích odpůrců.