Medveděv na přehlídce upozornil na vážnost pokusů měnit státní hranice

Moskva - Na Rudém náměstí v Moskvě začala přehlídka k 63. výročí vítězství ve druhé světové válce. Po 18 letech byla letos obnovena tradice z dob Sovětského svazu a vyvrcholením slavnostní události bude průjezd vojenské techniky a přelet stíhaček a bombardérů nad centrem ruské metropole. Přehlídka je návratem tradice ze sovětských dob a zároveň prvním velkým veřejným vystoupením nového ruského prezidenta Dmitrije Medveděva, který se funkce ujal ve středu.

Ruský prezident z tribuny na Rudém náměstí upozornil, že je potřeba se s krajní vážností stavět k pokusům měnit státní hranice a k pohrdání mezinárodním právem. „Ozbrojené konflikty vyvolávají ti, jejichž nezodpovědné ambice převyšují  zájmy států, kontinentů, zájmy milionů lidí,“ prohlásil ruský prezident, který je ve funkci teprve třetí den. Krajně vážně je podle Medveděva potřeba se stavět také k jakýmkoliv pokusům rozdmychávat rasovou a náboženskou nenávist, k podpoře ideologie teroru a extremismu, ale i k pokusům vměšovat se do vnitřních záležitostí jiných států.

Putin stál na tribuně před mauzoleem komunistického vůdce Vladimira Lenina vedle prezidenta Medveděva. Přehlídku, kterou v přímém přenosu vysílala i ruská televize, přímo na Rudém náměstí sledovali i ruští veteráni druhé světové války a přední ruští politici.

Před nimi defiloval nejprve „prapor vítězství“, vlajku, kterou sovětští vojáci vyvěsili v květnu 1945 nad ruinami Berlína. Poté náměstím prošlo na 8000 vojáků všech druhů vojsk ruské armády včetně studentů několika vojenských škol.

Ve dvou řadách pak náměstím projely tanky T-90, bojová vozidla pěchoty BMP-3 a BTR-80, pojízdné odpalovací rampy raket Iskander, samohybné dělostřelecké systémy, mobilní protiletadlové systémy a čtyři mobilní odpalovací rampy balistických raket Topol. Celkem diváci viděli více než sto kusů vojenské techniky. Vyvrcholením přehlídky byl přelet stíhaček, strategických bombardérů i dopravních letadel ruského vojenského letectva.

Redaktor ČR6 Libor Dvořák přehlídku nepovažuje za demonstraci sil ani za výraz nové ruské nevraživosti, i když řada politických špiček v Rusku to tak může vnímat. Podle Dvořáka jde o návrat k sebevědomé velmocenské politice, aby si svět uvědomil, že s Ruskem se musí počítat.

Dnešní slavnostní předvedení moderní vojenské techniky má podle pozorovatelů symbolizovat obnovenou moc mezinárodně silného Ruska. Přehlídka se koná dva dny poté, co po osmi letech z funkce prezidenta odešel Putin a prezidentskou přísahu složil jeho politický žák Medveděv. Putin byl ve čtvrtek schválen sněmovnou do funkce premiéra ruské vlády.

Kritici ale upozorňují, že několik stovek tanků, obrněných vozidel, mobilních odpalovacích zařízení a pár stíhaček a strategických bombardérů na nebi nemůže zakrýt přetrvávající velké problémy ruské armády. Těmi jsou především zastaralá technika, korupce a stále velmi rozšířená šikana.

Ruská vojenská přehlídka
Zdroj: ČT24