Maso z kapra může léčit srdce

Praha - Vědci a lékaři mají plán, jak se vypořádat s cholesterolem v krvi pacientů. Pomoci mají kapři. Díky speciálním krmným směsím by jejich maso mělo být mimořádně zdravé. Zatím jsou k dispozici jen stovky takto odchovaných ryb a první klinické zkoušky vypadají mimořádně nadějně. I přes první výsledky klinické studie a podporu ministerstva zemědělství a Evropské unie se zdraví kapři na talířích běžných konzumentů hned tak neobjeví. Podle rybářů by se v prodejní síti mohli ocitnout nejdřív za dva roky.

První výsledky klinického výzkumu ukázaly nečekané zlepšení zdravotního stavu skupiny pacientů. „Zatím se zdá, upozorňuji, že zdá, jsou to předběžné výsledky, že rybí maso obohacené ve stravě kapra o omega-3 mastné kyseliny má výrazně lepší efekt na tuky v krvi člověka,“ uvedla Věra Adámková z oddělení preventivní kardiologie IKEM.

Projekt začal před dvěma roky. Vědci rybám naordinovali dietu z granulí obsahujících různé rostlinné oleje. Jejich tělo je zpracuje na látky, které by měly „čistit krev“. „Předpoklad je, že se sníží obsah cholesterolu v krvi,“ upřesnil Pavel Kozák z Jihočeské univerzity.

Předpoklad se zatím potvrzuje. Lékaři podle přísného protokolu testují dvě skupiny pacientů po operaci srdce. Jedna speciálního kapra dostává, druhá ne. „Začali jsme v listopadu a je to v tuto chvíli přes 50 lidí v obou skupinách,“ uvedl lékařský ředitel Lázní Poděbrady Vít Mařatka.

Na výsledek studie jsou zvědaví majitelé a správci rybníků

Výzkum potrvá ještě rok. Už nyní na ni ale hodně spoléhají majitelé a správci rybníků. Výsledky by mohly pomoci více než stopadesátimilionové kampani spuštěné ministerstvem zemědělství. I proto se z původně nenápadného nekomerčního výzkumu stává téma ostře sledované českými i evropskými úředníky.

Načítání...