Maďarsko po půl roce od tragédie na Dunaji obžalovalo ukrajinského kapitána. Jedno z těl se dosud nenašlo

Maďarští prokurátoři obžalovali ukrajinského kapitána lodi Viking Sigyn ze způsobení květnové srážky s výletní lodí na Dunaji. Šlo o nejtragičtější nehodu na Dunaji za více než půl století a zemřelo při ní 28 lidí. Policie Jurije C. vyšetřovala kvůli podezření z pochybení, které vedlo k mnoha úmrtím, a kvůli pětatřicetinásobnému neposkytnutí pomoci. Kapitánův obhájce již dříve odmítl, že by jeho klient chyboval.

„Kapitán (plavidla Viking Sigyn) byl nepochybně v době nehody v řídicí kabině,“ uvedl už v říjnu zástupce šéfa budapešťské policie. „Lodě Mořská panna si prostě nevšiml, tak jednoduché to je. Dokud do ní nevrazil, tak ji neviděl,“ dodal a zopakoval již dřívější zjištění, že kapitán neměl v krvi ani alkohol, ani jiné omamné látky.

Kapitánovi hrozí za nedbalost podle maďarských zákonů od dvou do jedenácti let vězení, uvedla agentura AFP s tím, že obžaloba navrhla devítiletý trest bez soudního řízení a devítiletý zákaz plavby. Ukrajinského lodivoda v současnosti úřady sledují prostřednictvím elektronického náramku a má záakaz opustit Maďarsko.

Maďarská média dříve uvedla, že Jurij C. ignoroval pravidla pro provoz na řece tím, že nenavázal kontakt s kapitánem druhého plavidla, když se jej snažil předjet a nespustil sirénu, která by na neštěstí upozornila. Podle serveru index.hu policisty zavolal až deset minut po potopení Mořské panny pasažér jiné z výletních lodí.

Právníci obžalovaného kapitána tvrdí, že Ukrajinec je nehodou zdrcený, nicméně odmítají, že by se dopustil chyby. Čtyřiašedesátiletý Jurij C. přitom už v dubnu řídil loď, která měla nehodu v Nizozemsku. Podle vyšetřovatelů si po nehodě na Dunaji vymazal „ze svého mobilního telefonu záznamy“. Zda souvisely s tragédií, není jisté.

Tělo jednoho turisty se nenašlo

Mohutná německá hotelová loď Viking Sigyn s 95 kajutami pro cestující v květnu na Dunaji v centru Budapešti narazila do mnohem menšího výletního plavidla Hableány (Mořská panna) s jihokorejskými turisty. Lodě se srazily za bouřky, kolem deváté večer.

Záběry ukazují, že Mořská panna a hotelová loď, se k sobě přiblížily, krátce pluly bok po boku a pak se výletní loď převrátila a potopila. To podle policie trvalo asi sedm vteřin.

Z 35 osob, které byly v tom okamžiku na menší lodi, přežilo jen sedm lidí. Na palubě bylo 22 žen, 12 mužů a jedno dítě. Kromě dvou maďarských členů posádky byly všechny oběti Jihokorejci. Do Maďarska přijeli z Mnichova, většinou to byli příbuzní. Tělo jednoho turisty se dodnes nenašlo.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí tehdy uvedlo, že turisté na palubě Mořské panny neměli oblečené záchranné vesty a že taková praxe je během vyhlídkových plaveb v Budapešti obvyklá. Na lodi Viking Sigyn se nikomu nic nestalo.

Vrak se podařilo vyzvednout až po téměř dvou týdnech

Pátrání v řece ztěžoval silný proud, téměř nulová viditelnost a vysoká hladina vody po deštích. Dosahovala až šesti metrů, tedy o dva metry více, než za běžného stavu. Teplota vody také měla pouhých deset až dvanáct stupňů Celsia.

Maďarským záchranářům pomáhali kolegové z Jižní Koreje a Rakouska, ale i policejní potápěči z Česka. Po obětech pátraly také úřady v Chorvatsku, Srbsku, Rumunsku a Bulharsku, kudy Dunaj na své cestě do Černého moře protéká.

Vrak, který našli potápěči u Markétina mostu, se podařilo vyzvednout až 11. června. Vyzvedávání trvalo sedm hodin. Hasiči museli z vraku odčerpat 1400 litrů nafty, které zbyly v lodních nádržích, a hrozilo, že uniknou do Dunaje. Potopená loď vážila kolem 50 tun.

Na schéma 135metrů dlouhé a 29 metrů široké výletní lodi Viking Sigyn se můžete podívat zde.

Loď Mořská panna (Hableány)
Zdroj: pandeck.hu

Nehoda se zapsala mezi nejhorší lodní neštěstí za poslední roky. Před deseti lety, v září 2009, se na Ochridském jezeře v dnešní Severní Makedonii při nehodě výletní lodi utopilo 15 Bulharů, zachránit se podařilo 42 pasažérů.

Dvě vážné nehody se staly v létě 2011 v Rusku. Při potopení výletní lodi Bulgarija na řece Volze nedaleko Kazaně zemřelo 122 lidí. O tři týdny později zemřelo devět lidí při noční srážce výletního člunu s nákladní lodí na řece Moskvě v centru ruského hlavního města.