Londýnské ulice znají zpaměti, v brexitu se však tamní taxikáři ztrácejí

Horizont ČT24: Londýnští taxikáři mají obavy z brexitu (zdroj: ČT24)

Do brexitu zbývá už jen měsíc, jeho podoba přitom zůstává stále nejasná. Premiérka Theresa Mayová navíc hlasování odložila na 12. březen. Podle nizozemského premiéra Británie i Evropská unie k brexitu kráčejí jako náměsíčné – a mají se rychle probudit. Z Londýna i Bruselu zní, že by bylo lepší brexit odložit. Nejistota tím jen sílí a dopadá už i na londýnské taxikáře.

Londýnská taxi jsou naoko historická, uvnitř však moderní. Černé koráby patří k britským jistotám. Jejich řidiči mají pověst těch, kteří se vyznají, a to nejen v topografii velkoměsta. Své pověsti ale přestávají stačit: ztrácejí se v brexitu. 

„Mám-li být upřímný, jsem z toho zmatený. Slyšíte jednu věc a pak slyšíte něco jiného, prostě nevím,“ uvedl jeden z londýnských taxikářů Paul Williams. 

Politici nedokázali říct, co po 29. březnu, tedy dni, kdy má podle plánu Británie EU opustit, nastane. Před chaotickým brexitem bez dohody důrazně varuje šéf britské centrální banky a různé společnosti hlásí přesuny části operací na evropský kontinent. Nervozita je cítit v celé City, která je finančím srdcem Londýna.

Šéf Klubu řidičů černých taxíků Grant Davis  touto čtvrtí denně jezdí. I jemu brexit dělá starosti. „Jestli dojde k exodu bank a investičních společností… to jsou moji zákazníci. Vozím je v noci domů a ráno do práce. Pro mě a další taxikáře tohle není dobrý scénář, kdyby na něj mělo dojít,“ řekl. 

Stávkami londýnští taxikáři uhájili svou jistou pozici před konkurencí soukromníků nebo služby Uber. Zákazníky, kteří kvůli brexitu z britské metropole odejdou či do ní nepřijedou, jim ale žádná stávka nevrátí. „Jsme jako profese závislí na turistech, a pokud bude pro lidi složité naši zemi navštívit, budeme to mít také těžké,“ vysvětlil taxikář Augustin Antoine.

Podle britské vlády zůstává datem brexitu 29. březen. Pracně dojednané podmínky ale britský parlament v lednu drtivě zamítl. Theresa Mayová proto usiluje o změny, které se jí ovšem nedaří, a nové hlasování odložila z tohoto týdne na druhý březnový.

Kromě stoupající nejistoty v současných dnech přibývá také zmínek o možném odkladu brexitu. Ten si přeje například i část konzervativních poslanců a opozice. Britská premiérka ale zatím trvá na svém.