Libertas do USA připlula před 135 lety. Poté vítala v Novém světě imigranty

Jeden z ikonických symbolů Spojených států připlul před 135 lety do New Yorku rozložený v bednách. Sochu Svobody Francouzi poslali do Nového světa jako symbol přátelství mezi oběma zeměmi. Právě Francie totiž americkým osadníkům poslala vojenskou pomoc do války za nezávislost na Velké Británii, která začala v roce 1776.

Za návrhem i výstavbou nosné konstrukce sochy Svobody stojí známý francouzský stavitel Gustave Eiffel, autor stejnojmenné pařížské věže. Sochu jako takovou navrhl sochař Frédéric Auguste Bartholdi. Jako první se veřejnosti představila v srpnu 1876 na výstavě ve Philadelphii pravá ruka sochy držící pochodeň.

Naopak jako poslední vznikla hlava masivní skulptury. Francouzští autoři připravili několik menších modelů, než zkonstruovali finální podobu Svobody. Celá socha z měděného plechu byla sestavena a Američanům slavnostně předána v roce 1884 v Paříži. Poté ji museli opětovně rozložit, aby zvládla cestu přes Atlantik. Práce na podstavci skončily až o dva roky později a teprve pak ji mohli stavbaři začít znovu sestavovat, aby mohla shlížet na Američany z Ostrova svobody v zálivu mezi New Yorkem a New Jersey.

„Socha byla plánovaná ke stému výročí vzniku Spojených států v roce 1876. Její výstavba se zpozdila, ale symbolika byla jasná,“ popisuje historik Jan Koura z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

První výjev Nového světa

Inspiraci sochař čerpal z několika zdrojů, líčí dále. Spojené státy často symbolizuje ženská postava Kolumbia, zatímco Británii zase Britania. „Největší vliv ale určitě měla římská bohyně Libertas, proto i samotná socha Svobody. Socha, která má ozařovat svobodu světa,“ komentuje Koura.

Pochodeň podle něj třímá socha proto, aby symbolizovala mír, i když bohyně Libertas tradičně držela v ruce meč či jinou zbraň. Zatímco pochodeň má odkazovat k pokroku, desky, které má socha v levé ruce, připomínají Deklaraci nezávislosti Spojených států a okovy u podstavce zase symbolizují zrušení otroctví, doplňuje historik.

Socha Svobody
Zdroj: Helen Bohorquez/ČTK/ZUMA

Důležitou symboliku má i samotné umístění sochy. V newyorském zálivu totiž byla právě dominantní skulptura prvním obrazem Spojených států, který z lodí viděli imigranti. „Řada přistěhovalců do Spojených států utíkala z důvodu politických nebo náboženských represí,“ konstatuje Koura.

Celá socha váží 205 tun a v pase má průměr přes deset metrů. Sama skulptura je vysoká 46 metrů, dalších 47 jí na výšce přidává podstavec. Plameny pochodně, kterou socha třímá v pravé ruce, tedy symbolicky plápolají 93 metrů nad zemí. Pro srovnání: pražská Petřínská rozhledna je o necelých třicet metrů nižší, světoznámá socha Krista spasitele v brazilském Riu měří i s podstavcem něco málo přes 38 metrů.