Levně ničí drahou ruskou techniku. Aerorozvědka vyvinula vlastní drony

Události: Aerorozvědka vyvíjí drony pro ukrajinskou armádu (zdroj: ČT24)

Skupina nazvaná Aerorozvědka vyvíjí drony pro ukrajinskou armádu a cvičí jejich obsluhu. Vojáci jejich bezpilotní letadla využívají k ničení ruské vojenské techniky z bezpečné vzdálenosti. Podle odhadů se jim už takto povedlo zničit stovky kusů techniky v hodnotě několika miliard korun. V Kyjevské oblasti natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.

Konstruktor dronů Vadim Junik byl původně fotograf, který před lety využíval drony k pořízení unikátních snímků z výšky. Po anexi Krymu se kolem něj vytvořila skupina lidí, která chtěla pomoci armádě své země. Výsledkem je dron R-18, který unese až pětikilovou nálož a vojákům také odhalí postavení protivníka.

„Dron může létat až čtyřicet minut na maximální vzdálenost deseti kilometrů. Bomby odhazujeme z výšky sedmdesát až sto dvacet metrů,“ vysvětluje pilot dronu Jevgenij z ukrajinské Aerorozvědky.

Aerorozvědka původně využívala civilní drony koupené z Asie. Byly ale poruchové a do specifických podmínek bojiště se nehodily. Proto ve spolupráci s frontovými jednotkami vyvinuli vlastní techniku.

Dron s příslušenstvím vyjde přibližně na jeden milion korun. Podle odhadů Aerorozvědky už jejich stroje zničily více než sto kusů ruské vojenské techniky v celkové hodnotě několika miliard.

Překážkou může být vítr i rušení signálu

Systém obsluhuje tříčlenná posádka – pilot, technik a specialista na výbušniny. Trénink trvá i několik týdnů. Pilot se musí trefit co nejblíž terči ze stometrové výšky i při silném větru. Na frontě navíc nepřítel často ruší signál. 

„Problémy způsobuje vítr. Ne pokaždé se můžeme spolehnout na navigační systém. Objevují se problémy s přenosem videosignálu. Je také složité se zorientovat v noci, kdy všechna pole vypadají stejně,“ popisuje svou práci pilot dronu Romeo.

Instruktorem Aerorozvědky je i Serhij, před válkou s drony pracoval ve filmové produkci. Teď tráví celé týdny na cvičišti. „Chceme, aby k nám přicházeli lidé, kteří už mají nějaké zkušenosti. Například dřív létali s běžnými komerčními drony,“ říká. Aerorozvědka už dodala frontovým jednotkám dvacítku dronů a vycvičila jejich posádky.

„Rusové mají spoustu techniky. Ničit ji drahým střelivem by bylo příliš nákladné. Snažíme se najít nejlevnější způsob, jak zničit tyto drahé stroje,“ dodává Junik. Skupina drony navíc dál inovuje. Nové modely dokáží zůstat ve vzduchu delší dobu a unesou větší nálože.